Брисел: Предсједник Владе ЦГ проф. др Здравко Кривокапић присуствовао радном доручку министара GAC-а у организацији аустријске министарке за Европу и Устав Каролине Едтштадлер

Уочи редовног засиједања Савјета за опште послове (GAC) предсједник Владе проф. др Здравко Кривокапић учествовао је на неформалном радном доручку министара европских/вањских послова Европске уније. 

Доручак је организовала министарка за Европу и Устав Аустрије Каролина Едтштадлер, а тема сусрета било је упознавање ЕУ министара, у чијој је надлежности проширење, са интензивним активностима које Црна Гора предузима на путу ЕУ интеграција.

Премијер је саговорнике информисао о актуелним приликама у Црној Гори, посебно у контексту европских интеграција које су магистрални стратешки и вањскополитички приоритет нове Владе.

Као кредибилна чланица НАТО-а, желимо да позицију у Алијанси употријебимо за снажнији политички дијалог на нивоу Европске уније. Влада је одлучна да све расположиве капацитете стави на располагање испуњењу циља, односно пуноправног чланства у Унији. Процес приступања за нас је период рада на унутрашњим реформама и снажењу наших институција. Упркос чињеници да преговори трају 9 година, због дефицита политичке воље наших претходника да убрзају процес, ми у Црној Гори имамо веома висок ниво подршке грађана  европској интеграцији, а он је порастао за преко 10% након избора нове Владе казао је премијер. 

Он је саговорнике упознао са активностима на испуњавању привремених мјерила за поглавља 23 и 24, а током састанка је од учесника, министара европских/вањских послова Европске уније, добио подршку за програм економских реформи „Европа сад“ и инвестициони програм “Црна Гора одмах”.

Министри су похвалили Владине напоре у борби против корупције и организованог криминала и поновили да у потпуности подржавају интеграцију Црне Горе у ЕУ. Афирмативно је оцијењен и пажљив однос Црне Горе када су у питању добросусједски односи и потпуна вањско- политичка усклађеност са вањском и безбједносном политиком ЕУ.

На састанку је оцијењено да је будућност Западног Балкана у Европској унији, те да и земље кандидати једнако као државе чланице морају дати свој допринос очувању вриједности уједињене Европе и даљем снажењу Европске уније.

Zdravko Krivokapić - Brisel (23.11.2021.)
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?