Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Bilateralni odnosi


Crna Gora je snažno posvećena stalnom razvoju bilateralnih odnosa sa drugim zemljama u skladu sa zacrtanim spoljnopolitičkim prioritetima.

Od nezavisnosti 2006. godine, Crnu Goru su priznale 182 države, sa kojima smo uspostavili i diplomatske odnose.

Naš cilj je dalje unapređenje odnosa sa zemljama Regiona, uz uzajamno poštovanje i kontinuirani razvoj političkih, ekonomskih, bezbjednosnih, kulturnih, naučnih kontakata i saradnje. Unapređenje bilateralnih odnosa sa državama EU su ključni za dalju spoljnopolitičku afirmaciju Crne Gore i ostvarivanje strateških prioriteta. Shodno tome, bilateralne odnose Crne Gore sa državama EU karakteriše konstantan trend unapređenja, dijalog na visokom nivou, intenzivna saradnja u brojnim oblastima, uključujući i saradnju u domenu dalje afirmacije integracije Crne Gore u EU i aktivne saradnje u okviru NATO alijanse.

U našem fokusu je dalje sprovođenje utvrđene vanjske politike u bilateralnim odnosima sa zemljama Sjeverne i Južne Amerike, s ciljem podsticanja razvoja saradnje i učvršćivanja partnerstva. Sa primarnim fokusom na evropske integracije, Crna Gora ostaje snažno opredijeljena i za unapređenje bilateralnih odnosa i dinamiziranje sveukupne saradnje sa zemljama Evroazije, Azije, Afrike, Bliskog Istoka, Pacifika i Okeanije.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?