Bilateralni odnosi


Crna Gora je snažno posvećena stalnom razvoju bilateralnih odnosa sa drugim zemljama u skladu sa zacrtanim spoljnopolitičkim prioritetima.

Od nezavisnosti 2006. godine, Crnu Goru su priznale 182 države, sa kojima smo uspostavili i diplomatske odnose.

Naš cilj je dalje unapređenje odnosa sa zemljama Regiona, uz uzajamno poštovanje i kontinuirani razvoj političkih, ekonomskih, bezbjednosnih, kulturnih, naučnih kontakata i saradnje. Unapređenje bilateralnih odnosa sa državama EU su ključni za dalju spoljnopolitičku afirmaciju Crne Gore i ostvarivanje strateških prioriteta. Shodno tome, bilateralne odnose Crne Gore sa državama EU karakteriše konstantan trend unapređenja, dijalog na visokom nivou, intenzivna saradnja u brojnim oblastima, uključujući i saradnju u domenu dalje afirmacije integracije Crne Gore u EU i aktivne saradnje u okviru NATO alijanse.

U našem fokusu je dalje sprovođenje utvrđene vanjske politike u bilateralnim odnosima sa zemljama Sjeverne i Južne Amerike, s ciljem podsticanja razvoja saradnje i učvršćivanja partnerstva. Sa primarnim fokusom na evropske integracije, Crna Gora ostaje snažno opredijeljena i za unapređenje bilateralnih odnosa i dinamiziranje sveukupne saradnje sa zemljama Evroazije, Azije, Afrike, Bliskog Istoka, Pacifika i Okeanije.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?