Bratić i Zelioli: Nastavak saradnje i dodatno zbližavanje prijateljskih zemalja

Objavljeno: 07.05.2021. 17:00 Autor: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta, prof. dr Vesna Bratić, ugostila je danas ambasadora Italije u Crnoj Gori, Nj. E. Luku Zeliolija. Ministarka je gostima poželjela prijatnu dobrodošlicu saopštivši da se raduje svakom susretu ovog tipa i da se nada nastavku dobre i prijateljske saradnje.

„Italija je zemlja izuzetne kulture i bogate tradicije, budući da su bliske geografski i kulturološki, vjerujem da naše dvije zemlje treba da njeguju sve ono lijepo što ih je povezivalo i što ih, i dalje, povezuje“, poručila je ministarka Bratić uz poseban osvrt na njene omiljene segmente raskošne italijanske kulture – slikarstvo, muziku i film.

Ambasador Zelioli se, uz zahvalnost na srdačnoj dobrodošlici, usaglasio sa ministarkom o značaju produbljivanja dobrih odnosa, a sagovornici su, posebno, apostrofirali važnost saradnje u oblasti nauke i kulture. Tema razgovora su bili i zajednički naučno-istraživački i kulturni projekti u izazovnom vremenu pandemije koronavirusa, Erazmus programi razmjene studenata, a ministarka Bratić se, naročito, zahvalila na nesebičnoj podršci Italije Studijskom programu za italijanski jezik i književnost Filološkog fakulteta UCG. Istovremeno, ministarka je izrazila zahvalnost i na dobroj saradnji u oblasti promocije devete umjetnosti, budući da je Ambasada Italije u Crnoj Gori stalni partner Hercegnovskog strip festivala.

Sagovornici su razgovarali i o značaju očuvanja kulturne baštine, važnosti suzbijanja koruptivnih radnji u oblasti kulture, ali i borbi protiv ilegalne trgovine kulturnih dobara. U nastavku sastanka, obnovljeno je i sjećanje na određene segmente zajedničke prošlosti, kralja Nikolu i njegovu kćer, crnogorsku princezu i pretposljednju kraljicu Italije – Jelenu Savojsku.

„Mi smo prirodni i regionalni partneri, i u tom smislu se nadam da ćemo nastaviti sa dobrom saradnjom i da ćete nas podržati na putu kojim smo krenuli sa ciljem da se pridružimo porodici razvijenih evropskih naroda“, kazala je ministarka Bratić ističući važnost dodatnog zbližavanja dvije prijateljske zemlje uz uvjerenje da je ovo samo prvi u nizu prijateljskih sastanaka.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?