Ministarka Bratić na sastanku sa ambasadorom Jermenije Nj. E. Ašotom Ovakimjanom

Objavljeno: 19.05.2021. 13:02 Autor: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta, prof. dr Vesna Bratić, sastala se danas, u prostorijama Ministarstva, sa ambasadorom Jermenije, Nj. E. gospodinom Ašotom Ovakimjanom.  

Ministarka Bratić je, uz srdačnu dobrodošlicu, poručila da cijeni jermensku tradiciju i kulturu, te da joj ovaj sastanak čini izuzetno zadovoljstvo. Sagovornici su razmijenili stavove o kulturološkim relacijama i političkim temama, i usaglasili se da bi obnavljanje prijateljskih veza bilo na obostranu korist obije zemlje. U tom smislu, gospodin Ovakimjan je, uz podsjećanje da su Jerevan i Podgorica (tada Titograd) bili pobratimski gradovi, ali i da je prvo izdanje „Gorskog vijenca“ Petra II Petrovića Njegoša u Beču štampano pri jednom jermenskom manastiru, predložio različite načine da se ponovo uspostave najbolji odnosi. U tom kontekstu, bilo je riječi o mogućnosti započinjanja zajedničkih projekata, kulturnih razmjena, festivala ali i mogućeg zajedničkog obilježavanja nadolazećeg jubileja – 175 godina od štampanja „Gorskog vijenca“.

Uz poruku da se raduje svakoj saradnji sa prijateljskim narodima, ministarka Bratić je kazala da je važno poboljšavati odnose i osnaživati prijateljske veze. Njegovanje dobrih diplomatskih odnosa i kulturno povezivanje obostran je interes obije države i oba naroda.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?