Bratić i Timonije: Snažnije kulturno povezivanje zajednički interes dvije prijateljske zemlje

Objavljeno: 06.04.2021. 00:00 Autor: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Motivisanje učenika i studenata za izučavanje francuskog jezika i intenzivnija promocija francuske kulture, biće zajednički ciljevi u saradnji Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Ambasade Francuske u Crnoj Gori, poručeno je na sastanku ministarke, prof. dr Vesne Bratić i Nj.E. Kristijana Timonijea, ambasadora Francuske u Crnoj Gori.

Bratić i Timonije su se usaglasili da se, tradicionalno prijateljski odnos dviju zemalja, može najbolje unaprijediti kroz saradnju u oblasti kulture i obrazovanja. U tom smislu, obnavljanje sporazuma o saradnji na ovim poljima je prioritet.

Ministarka Bratić je poručila da je potrebno naći nove načine podsticanja djece i mladih za učenje francuskog jezika i nastaviti sa stvaranjem mogućnosti za mobilnost učenika, studenata i akademskog osoblja.
Ambasador Timonije je istakao da će se u narednom periodu, kroz konkretne projekte, raditi na stvaranju baze frankofonih učenika i studenata koji će imati brojne mogućnosti za stipendiranje i usavršavanje u Francuskoj. Na ovaj način, kako su poručili, dodatno će se učvrstiti veze dviju zemalja i osnažiti pozicija Crne Gore na putu integracije u društvo razvijenijih evropskih država.

Njegovanje dobrih diplomatskih odnosa, međusobno uvažavanje, kulturno povezivanje i bolja saradnja, na korist učenika i studenata iz Crne Gore, jeste zajednički interes dvije prijateljske zemlje.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?