Brigadni general Đurović sastao se sa vojnim atašeom Slovenije

Objavljeno: 13.05.2021. 09:02 Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Milutin Đurović, sastao se danas sa izaslanikom odbrane Slovenije u našoj zemlji, kapetanom bojnog broda Borisom Geršakom.

General Đurović je istakao da je zadovoljan saradnjom oružanih snaga dvije zemlje, pohvalivši zajedničko učešće na brojnim međunarodnim vježbama i obukama.

Načelnik Generalštaba je objasnio da su Vojska i Ministarstvo odbrane Crne Gore posvećeni nastavku zajedničkog učešća u NATO aktivnosti pojačanog isturenog prisustva u Letoniji (eFP).

Osvrnuo se i na planiranje zajedničkog učešća u NATO snagama za brzo reagovanje (NRF), unapređenju saradnje centara za planinsko ratovanje, zajedničkih nabavki i održavanja taktičkih lakooklopljenih vozila.

Sagovornici su razgovarali i o učešću u aktivnostima Oružanih snaga Slovenije povodom predsjedavanja Savjetom Evropske Unije, razmjeni iskustava u vođenju energetske efikasnosti, ali i intenziviranju saradnje vojnih vazuhoplovnih autoriteta.

Geršak je naglasio da je zadovoljan dosadašnjom saradnjom oružanih snaga, istakavši da će Slovenija i dalje nastaviti da podržava razvoj sposobnosti Vojske Crne Gore, kako bi ispunila sve zahtjeve iz NATO paketa ciljeva sposobnosti.

On je poručio da postoji zainteresovanost za jačanje saradnje u oblasti medicine, opremanja i zajedničkih nabavki.

Napomenuo je da realizacija dogovorenih aktivnosti za ovu godinu teče nesmetanim tokom, uprkos pandemiji COVID-19, što samo potvrđuje posvećenost obje strane ispunjenju dogovorenih obaveza i nastavku, sada već tradicionalno, odlične saradnje dvije prijateljske zemlje.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?