Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Obilježen Dan Vojske Crne Gore

Objavljeno: 04.10.2021. 16:45 Autor: Ministarstvo odbrane

U kasarni „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu danas je obilježen Dan Vojske Crne Gore.

Ministarka odbrane, prof. dr Olivera Injac je istakla da je Vojska Crne Gore jedan od najdostojanstvenijih stubova Crne Gore, koji dosljedno poštuje impresivno nasljeđe crnogorske vojne istorije, ulažući napore za dostizanje ciljeva sposobnosti modernih oružanih snaga.

Ona je naglasila da su temeljne vrijednosti crnogorske vojske uvijek bili hrabrost, izdržljivost, disciplinovanost i strpljenje, uz poštovanje vojno-političkih ciljeva države i saveza čiji je Crna Gora dio. Dodala je da su upravo vrijednosti Alijanse usmjerile razvoj sposobnosti crnogorske Vojske i omogućili joj da kontinuirano unapređuje ciljeve i kapacitete.

Tri misije Vojske Crne Gore: odbrana Crne Gore i država članica NATO, doprinos međunarodnom miru i bezbjednosti i podrška drugim institucijama u zemlji, omogućavaju da ona bude garant stabilnosti i nosilac sigurnosti naše države i društva“, podvukla je ministarka Injac.

Ona se zahvalila saveznicima i partnerima, koji se iskreno zalažu da crnogorska vojska bude moderna i specijalizovana snaga, koja može djelovati u okviru tri pomenute prioritetne misije.

Dodala je da su, u cilju implementacije strateških ciljeva i zadataka Vojske Crne Gore, obezbijeđena sredstva za nesmetano funkcionisanje sistema odbrane i izvršavanje svih zadataka jer, kako je kazala, nastavak modernizacije i rast izdvajanja za potrebe odbrane ostaju prioritetni zadaci, uz ukupno jačanje kapaciteta i sposobnosti, sa ciljem dostizanja nacionalnih i savezničkih obaveza.

Injac je istakla intenzivnu vojno-vojnu saradnju Vojske Crne Gore i drugih članica NATO-a što, kako je dodala, omogućava da se u duhu kohezije, solidarnosti i jedinstva, na efikasan i  racionalan način koriste raspoloživi resursi, sredstva i mogućnosti.

Ona je najavila da će Vojska Crne Gore i ubuduće nastaviti svoje angažmane u međunarodnim misijama gdje je, kako je dodala, svojim visoko profesionalnim učešćem pružila konkretan doprinos jačanju međunarodne bezbjednosti i stabilnosti.

Ministarka odbrane je istakla i veliki doprinos pripadnika Vojske u sprovođenju mjera Vlade na planu suzbijanja pandemije COVIDA-19, kao i požrtvovanost i profesionalizam u borbi protiv požara, te u aktivnostima vezanim za izgradnju infrastrukture tamo gdje je to bilo najpotrebnije.

Unapređenje profesionalnih standarda u skladu sa principima i pravilima funkcionisanja savremenih oružanih snaga u demokratskim državama ostaće jedan od prioriteta Ministarstva odbrane, da bi Vojska Crne Gore bila prepoznata kao pouzdan partner, kako od strane savezničkih i partnerskih država, tako i od svih naših građana, čija je zaštita i sigurnost naš najuzvišeniji zadatak“, kazala je Injac.

Ona je pripadnicima Vojske Crne Gore poželjela da posvećeno izvršavaju svoje misije, uz obećanje da će Ministarstvo odbrane i Vlada Crne Gore predano raditi da im se obezbijede kvalitetni uslovi za profesionalni angažman, karijerni razvoj i lično blagostanje.

Biti pripadnik Vojske Crne Gore znači biti nasljednik tuđemilskih predaka, tih ratnika, ne samo po snazi oružja, već i duhom, slijedeći duboka etička načela, otjelotvorena u dvije jednostavne riječi: čojstvo i junaštvo“, kazao je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Milutin Đurović.


On je naglasio da je Vojska Crne Gore uvijek bila ondje gdje je bila potrebna pomoć stanovništvu, čuvajući živote i domaćinstva u poplavama, sniježnim nametima i požarima. General je istakao da se stalno ulaže u razvoj snaga, kako bi se opravdalo povjerenje građana, tako da danas imamo najsavremenije naoružanje, helikoptere i oklopna vozila. Načelnik Generalštaba je najavio nastavak procesa modernizacije i opremanja jedinica Vojske Crne Gore.

Premijer Zdravko Krivokapić se zahvalio Vojsci Crne Gore na svemu što je učinila u proteklom periodu za Crnu Goru, pogotovo u zdravstvenoj krizi izazvanoj  pandemijom COVID-a 19 i tokom sezone požara.

On je pripadnicima Vojske Crne Gore poručio da nikada ne zaborave da su nasljednici junaka sa svih bitnih bitaka koje je Crna Gora u svojoj istoriji imala. Pomenuo je Martiniće, Kruse, Grahovac, Vučji do, Mojkovac, slobodarski Virpazar..

Sa ovih naših svetih mjesta, gdje se rađalo crnogorsko junaštvo i slava crnogorskog oružja, vi ste uvijek osvjetlali obraz Crne Gore. Tu su udareni trajni pečati crnogorske državnosti i nezavisnosti“, kazao je premijer.

On je poručio da su vojnici i danas, u mirnodopskim uslovima, sjećajući se svih tih svijetlih pobjedonosnih momenata, ostali nepokolobljevi braniči državnog dostojanstva Crne Gore i njene stabilnosti, kao dijela najvećeg i najznačajnijeg vojnog saveza na planeti, ostajući dosljedno na evroatlantskom kursu.

Krivokapić je kazao da će Vlada nastaviti da sprovodi sve potrebne reforme u oblasti odbrane sa akcentom na unapređenje i usavršavanje svih kapaciteta, dok će na globalnom planu nastaviti da doprinosi zajedničkim naporima Alijanse ka jačanju kolektivnog jedinstva i očuvanja mira.

Pred predstavnicima crnogorske Vlade, članovima Odbora za bezbjednost i odbranu, diplomatskog kora u Crnoj Gori, vojnim atašeima i drugim zvanicama, održan je vojni defile, a osam potporučnika koji su završili prestižne vojne akademije, proizvedeno je u početni oficirski čin.

Izraelska kompanija Elbit predstavila je opremu i sredstva  posljednje generacije kojima su nedavno opremljene jedinice Vojske Crne Gore.

Galerija

gallery.media[0].alt
1/22 Foto: Ministarstvo odbrane
item.alt
item.alt
item.alt
item.alt
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?