NGŠ na DECI konferenciji u Rimu

Objavljeno: 06.10.2021. 07:26 Autor: Ministarstvo odbrane

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Milutin Đurović, učestvuje na konferenciji načelnika generalštabova oružanih snaga zemalja članica Inicijative odbrambene saradnje (Defence Cooperation Initiative - DECI) u Rimu.

Najviši predstavnici oružanih snaga Crne Gore, Italije, Hrvatske, Albanije, Mađarske i Austrije diskutovali su o modernim bezbjednosnim izazovima, pandemiji koronavirusa, sigurnosnoj situaciji na Balkana, ali i cijeloj Evropi.

Brigadni general Đurović u obraćanju je naglasio da DECI omogućava članicama Inicijative da zajednički doprinose težnjama NATO i EU za stabilnošću, unaprijede kapacitete sopstvenih oružanih snaga, kao i da grade zajednički odgovor bezbjednosnim izazovima, prema politikama Alijanse i Unije.

Podržavamo NATO koncept vodeće nacije (FNC, Framework Nation Concept) i Vojska Crne Gore će nastaviti da mu doprinosi učešćem u NATO Inicijativi za spremnost od 2024. godine, s jednom pješadijskom četom“, rekao je načelnik Generalštaba VCG.

On je istakao spremnost Crne Gore da učestvuje u Borbenim grupama EU („Battle Groups“).

Brigadni general je kazao da je VCG spremna da uzme učešća u zajedničkim vježbama, obukama i svim aktivnostima koje pružaju mogućnost snaženja sposobnosti oružnih snaga.


Galerija

gallery.media[0].alt
1/5
item.alt
item.alt
item.alt
item.alt
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?