Brojne aktivnosti delegacije Vlade Crne Gore na COP26

Objavljeno: 10.11.2021. 12:12 Autor: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

Delegacija Vlade Crne Gore, koju čine Ana Samardžić, predstavnica Kabineta Premijera Krivokapića, Danilo Mrdak, državni sekretar za ekologiju MEPG-a, Marko Perunović, državni sekretar za energetiku i rudarstvo MKI-ja, Jovana Žarić, v.d. generalne direktorice Direktorata za EU integracije, međunarodnu saradnju i klimatske promjene MEPG-a i Milan Gazdić, v.d. generalnog direktora Agencije za životnu sredinu, učestvuje na globalnom samitu Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama u Velikoj Britaniji –  COP26. COP26 smatra se prekretnicom, posebno u smislu obavezivanja država na smislene i efikasne akcije koje će doprinijeti karbonskoj neutralnosti do sredine vijeka. Osim toga, cilj je i nastaviti napore da se ograniči globalno zagrijavanje na 1,5 stepeni Celzijusa (1,5C).

Velika je čast predstavljati zemlju koja ima izuzetno nizak udio u globalnoj emisiji GHG, a koja se brojnim projektima i ulaganjima u obnovljive izvore energije pridružuje globalnoj borbi za dostizanje ciljeva Pariškog sporazuma, izjavila je Ana Samardžić. Ona je dodala da je u Crnoj Goru u toku izrada Prostornog plana koji će da obezbijedi buduću osnovu održivog razvoja usmjerenog ka dostizanju minimalne ili nulte emisije CO2 u Crnoj Gori.

Delegacija je održala bilateralni sastanak sa Republikom Poljskom. S tim u vezi, važno je istaći da su dogovoreni dalji koraci u pogledu podnošenja aplikacije za projekte u sklopu Fonda Polish Climate Support, kojim se finansiraju projekti u oblasti kvaliteta vazduha, energetske efikasnosti i pravedne tranzicije.

Jedan od istaknutih sastanaka bio je na temu „Posvećenosti Međunarodne pomorske organizacije (IMO) dekarbonizaciji brodarstva kroz usklađenu međunarodnu akciju”, a dijalog je bio usmjeren na glavne izazove za rješavanje klimatskih promjena i dekarbonizacije međunarodnog brodarstva kroz regulatorni proces IMO-a.

Na marginama samita, do sada, razmijenjene su informacije i iskustva sa delegacijama Republike Srbije, Finske, Nigerije i Kameruna.

Na sastancima sa predstavnicima fondova: Zeleni klimatski fond – GCF, Globalni fond za životnu sredinu – GEF i Adaptacioni fond – AF sagledane su mogućnosti i programski okviri raspoloživi Crnoj Gori u cilju dalje podrške razvoju ekološke infrastrukture, kao i adaptacije i mitigacije na klimatske promjene.

Galerija

gallery.media[0].alt
1/4 Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma
item.alt
item.alt
item.alt
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?