U Vili Gorica održan okrugli sto povodom održavanja UN konvencije o klimatskim promjenama (COP26)

Objavljeno: 03.11.2021. 16:15 Autor: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

U Vili Gorica održan okrugli sto povodom održavanja UN konvencije o klimatskim promjenama (COP26)

Povodom održavanja 26. Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama COP 26, danas je u Vili Gorica održan okrugli sto, kome su prisustvovali predstavnici ambasada i međunarodnih organizacija u Crnoj Gori.

U Vili Gorica održan okrugli sto povodom održavanja UN konvencije o klimatskim promjenama (COP26)

Okrugli sto su organizovali Ana Samardžić, savjetnica Premijera za urbanizam, prof. dr Danilo Mrdak, državni sekretar u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Marko Perunović, državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija, Rachel De Souz ispred Ambasade UK u Crnoj Gori i Damiano Rampini, koji se obratio ispred Ambasade Italije u Crnoj Gori.

Državni sekretar za ekologiju, Danilo Mrdak je rekao: ,,Crna Gora je značajna po svojoj prirodi, iako mala po ekonomskom značaju, kao i po udjelu u globalnoj emisiji GHG koji iznosi svega 0,009%. Ipak, možemo se smatrati dovoljno velikima uzimajući u obzir naše napore da smanjimo emisiju gasova sa efektom staklene bašte”.

"U posljednjoj reviziji NDC-a, koja je usvojena ove godine, Crna Gora postavlja novi cilj od 35% do 2030. godine, a u narednoj reviziji možemo dostići 40% ili čak 45%. Štaviše, spremni smo da dostignemo cilj EU od 55% koji će vjerovatno postati globalni cilj, ali ovo ambiciozno putovanje zahtijeva značajna ulaganja.” dodao je Mrdak.

Savjetnica Premijera za urbanizam, Ana Samardžić naglasila je da:

,,Vlada Crne Gore svoju posvećenost ispunjavanju obaveza i aktivnom učešću u procesima adaptacije na aktuelne klimatske promjene dokazuje i strukturnim promjenama u sistemu upravljanja. Možemo najaviti da smo u završnoj fazi procesa da oformimo Kancelariju za održivi razvoj na nivou Vlade, preko koje ćemo aktivnije upravljati procesima prilagođavanja na klimatske promjene.
Takođe vas obavještavamo da je pokrenuta izrada prostornog plana Crne Gore koji će sadržati mjere za upravljanje procesima adaptacije na klimatske promjene, kao institucionalni okvir za preduzimanje konkretnih akcija u prostoru”.

Tokom sastanka, učesnicima se obratio i Marko Perunović, državni sekretar Ministarstva kapitalnih investicija.

,,Energetska strategija Crne Gore je strateški dokument i ona je polazna osnova zajedničke platforme Vladine delegacije na predstojećem COP-u 26" istakao je Perunović.

Diplomatskim predstavnicima većeg broja zemalja ukratko su prezentovani projekti koji su osnova zelene energetske tranzicije Crne Gore u skladu sa vizijom Ministarstva Kapitalnih Investicija. 

Učesnici sastanka su usaglasili da kao zemlja sa snažnom ekološkom opredijeljenošću, ali i kao zemlja posvećena održivom razvoju i zelenoj razvojnoj agendi, vjerujemo da su za Crnu Goru prihvatljive samo najsavremenije tehnologije sa najnižim mogućim ili nultim emisijama GHG.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?