Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

"Evropa Sad!" program reformi za bolji životni standard građana

Objavljeno: 10.12.2021. 08:21 Autor: Ministarstvo finansija i socijalnog staranja

Strateški cilj ekonomske politike Crne Gore je ostvarenje pametnog, održivog i inkluzivnog ekonomskog rasta koji će doprinijeti unapređenju kvaliteta života svih njenih građana.

Kvalitet života građana, u najvećoj mjeri, opredjeljuje visina raspoloživog dohotka koji ostvaruju, dok poresko opterećenje na rad predstavlja jednu od njegovih osnovnih determinanti. Ujedno, Crna Gora kao zemlja koja svoj bruto domaći proizvod značajnim dijelom temelji na stranim direktnim investicijama, kroz odgovarajuću poresku politiku, treba da stvori uslove ka većem prilivu investicija i generisanju novih radnih mjesta. Sve navedeno, opredijelilo je Vladu da predloži ekonomski program – "Evropa Sad!"  sa sljedećim ciljevima:

  • povećanje životnog standarda građana
  • rast zaposlenosti
  • smanjenje "sive ekonomije" na tržištu rada
  • unapređenje poslovnog i investicionog ambijenta.

Set predloženih mjera, prvenstveno u dijelu poreske politike, je sljedeći:

  • povećanje minimalne zarade sa 250 evra na 450 evra;
  • smanjenje troškova za poslodavce kroz niže poresko opterećenje na rad;
  • uvodjenje progresivnog oporezivanja kao efikasnijeg modela oporezivanja.

Program se zasniva na spremnosti države da se odrekne dijela prihoda u korist zaposlenog i poslodavca stvarajući na taj način ambijent za otvaranje novih radnih mjesta i proširenje poreske baze.

Vlada predviđa da će predložene mjere unijeti neophodnu dozu optimizma u društvu, ohrabriti mlade da ostanu u Crnoj Gori, a pogotovo u njenim manje razvijenim djelovima, a istovremeno i omogućiti povećanje lične potrošnje domaćinstava, kroz povećanje raspoloživog dohotka.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?