Snažna podrška Evropske unije Vladi Crne Gore u realizaciji programa Evropa sad

Objavljeno: 10.11.2021. 08:46 Autor: Ministarstvo finansija i socijalnog staranja

Spajić i Milatović sa članovima Radne grupe za proširenje Savjeta EU - COELA

Predstavnici zemalja članica EU sa kojima su razgovarali ministri finansija i socijalnog staranja i ekonomskog razvoja, Milojko Spajić i Jakov Milatović, iskazali su veliko interesovanje za plan reforme Evropa sad.  

Tokom intenzivnog boravka u Briselu, ministri Spajić i Milatović održali su brojne sastanke na temu razvoja ekonomije, finansijskog oporavka, zapošljavanja, ali i predstavljanja dosadašnjih rezultata Vlade Crne Gore. Na svakom od njih, govoreno je i o programu poreskih reformi EVROPA SAD koji je izazvao veliku pažnju svih, ali i poštovanje zbog dobro osmišljenog plana.

Dobili smo dosta pitanja o mehanizmima sprovođenja programa Evropa sad i naši sagovornici su pozitivno reagovali na plan koji je razrađen tako da pokriva sve one „šta ako“ nedoumice. Vjeruju da možemo da posložimo sistem tako da funkcioniše besprekorno. Potrebno je vrijeme da sve potencijale stavimo na raspolaganje građanima, kazao je ministar Spajić.

Tokom sastanka, prisutni su za svaki od segmenata poreske reforme iskazali interesovanje i u diskusiji pohvalili temeljne pripreme plana koji bi mogao da unaprijedi život građana Crne Gore.

Članovi Radne grupe za proširenje Savjeta EU – COELA, koju čine predstavnici zemalja članica EU iskazali su posebno interesovanje za ono što smo im predstavili. I to je onaj momenat kada Evropi pokažete da imate ozbiljne namjere o ubrzanju procesa pristupanja, a koji se ne svodi samo na priču o poglavljima. Ovo su stvari koje imaju pozitivan efekat po sve procese koje vodimo. Posebno mi je zadovoljstvo što sam iz svog internacionalnog iskustva izvukao najbolje elemente, primjenio ih u svojoj zemlji, a onda se vratio u srce Evrope da ih prezentujem, izjavio je Milatović nakon susreta sa članovima RG COELA.

Programsku reformu podržali su predstavnici zemalja članica EU, članovi Radne grupe za proširenje Savjeta EU - COELA. Uz snažnu podršku domaćina u EU i našim građanima je EVROPA SAD bliža! Nakon prezentacije EUROPE NOW crnogorskoj delegaciji su upućene čestitke na ambicijama i posvećenosti vrhunskim rezultatima, napisao je ministar Spajić na twitter nalogu. 

Na kraju trodnevne posjete, ministri će održati i jedan od najznačajnijih sastanaka tokom boravka u Briselu i to sa Oliverom Varheljijem, evropskim komesarom za proširenje, a na kojem će se govoriti o procesu pristupanja Crne Gore EU i o izazovima koje je potrebno riješiti u što kraćem roku.

Stvari koje radimo unutar Crne Gore će pokrenuti brojne pozitivne stvari koje se tiču partnerstava sa evropskim institucijama. Nakon 10 mjeseci intenzivnog rada došlo je vrijeme da Crnu Goru polako ucrtavamo na mapu Evrope, zaključio je Milatović.

Jakov Milatović i  Milojko Spajić - Predstavljanje „Maršalovog plana“ za Crnu Goru - kadrovi
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?