Crna Gora domaćin 23. sastanka Međunarodne grupe za promociju fizike čestica

Objavljeno: 13.05.2022. 17:46 Autor: Ministarstvo prosvjete

Redovni proljećni sastanak IPPOG-a (International Particle Physics Outreach Group) održava se u Podgorici od 11-13.05.2022. godine. Cilj godišnjeg sastanka je da sve zemlje članice razmijene ideje, akcije kao i da diskutuju na temu promocije fizike čestica.

međunarodna grupa

Prvog dana, Ministarka nauke i tehnološkog razvoja, prof. dr Biljana Šćepanović pozdravila je učesnike putem video linka i istakla posebno zadovoljstvo  činjenicom da je Crna Gora odabrana da bude domaćin jednog ovakvog događaja: „kako će i misija novoformiranog Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja biti usmjerena na podršku mladim ljudima, sigurna sam da ćemo u narednom periodu, zajedničkim aktivnostima, uspjeti da ostvarimo predviđene ciljeve. Ovo se, pored podrške mladim istraživačima, odnosi i na jačanje nacionalne ekonomije i njenu rastuću konkurentnost na međunarodnom planu, kroz smanjenje odliva talenata, jačanje istraživačke infrastrukture te povezivanje akademske zajednice i privrede”, posebno je istakla ministarka Šćepanović.


Pored ministarke Šćepanović, prisutnima se obratila i dr sci Nataša Raičević, profesorica Univerziteta Crne Gore koja je ispred Prirodno-matematičkog fakulteta predstavila nacionalne aktivnosti iz domena fizike kao i dosadašnju saradnju mladih istraživača iz Crne Gore sa Evropskom organizacijom za nuklearna istraživanja (CERN).

Trodnevni događaj obuhvatio je i poseban segment za srednjoškolce, profesore i studente koji je pružio posebno iskustvo u vidu virtuelne posjete akceleratorima u CERN-u što je prisutnima pružilo mogućnost da učestvuju i u posebno osmišljenom kvizu znanja kroz HEPscape koji je predstavio tim nacionalnog Instituta za nuklearnu fiziku iz Rima. Takođe, predstavnici zemalja članica IPPOG-a kroz radionicu koja se sastojala od rada u grupama, razmijenili su ideje u pogledu kreiranja potencijalnih inoviranih radionica (masterclass) za učenike (u zavisnosti od uzrasta) i medije.

Podsjećamo, Crna Gora je postala zvanično članica IPPOG mreže u oktobru 2019. godine. Misija zemalja članica ove grupe je da maksimizira edukativne i promotivne aktivnosti u domenu fizike čestica, te da se mlađe generacije podstaknu da izaberu karijere u nauci, tehnologiji, inženjeringu i matematici.

IPPOG čine 39 članica: 32 zemlje, 6 eksperimenata i CERN kao međunarodna laboratorija.

Trodnevni sastanak održava se u hotelu CUE i trajaće do 13. maja tekuće godine.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?