Црна Гора домаћин 23. састанка Међународне групе за промоцију физике честица

Објављено: 13.05.2022. 17:46 Аутор: Министарство просвјете

Редовни прољећни састанак IPPOG-а (International Particle Physics Outreach Group) одржава се у Подгорици од 11-13.05.2022. године. Циљ годишњег састанка је да све земље чланице размијене идеје, акције као и да дискутују на тему промоције физике честица.

međunarodna grupa

Првог дана, Министарка науке и технолошког развоја, проф. др Биљана Шћепановић поздравила је учеснике путем видео линка и истакла посебно задовољство  чињеницом да је Црна Гора одабрана да буде домаћин једног оваквог догађаја: „како ће и мисија новоформираног Министарства науке и технолошког развоја бити усмјерена на подршку младим људима, сигурна сам да ћемо у наредном периоду, заједничким активностима, успјети да остваримо предвиђене циљеве. Ово се, поред подршке младим истраживачима, односи и на јачање националне економије и њену растућу конкурентност на међународном плану, кроз смањење одлива талената, јачање истраживачке инфраструктуре те повезивање академске заједнице и привреде”, посебно је истакла министарка Шћепановић.


Поред министарке Шћепановић, присутнима се обратила и др сци Наташа Раичевић, професорица Универзитета Црне Горе која је испред Природно-математичког факултета представила националне активности из домена физике као и досадашњу сарадњу младих истраживача из Црне Горе са Европском организацијом за нуклеарна истраживања (CERN).

Тродневни догађај обухватио је и посебан сегмент за средњошколце, професоре и студенте који је пружио посебно искуство у виду виртуелне посјете акцелераторима у CERN-у што је присутнима пружило могућност да учествују и у посебно осмишљеном квизу знања кроз HEPscape који је представио тим националног Института за нуклеарну физику из Рима. Такође, представници земаља чланица ИППОГ-а кроз радионицу која се састојала од рада у групама, размијенили су идеје у погледу креирања потенцијалних иновираних радионица (masterclasс) за ученике (у зависности од узраста) и медије.

Подсјећамо, Црна Гора је постала званично чланица ИППОГ мреже у октобру 2019. године. Мисија земаља чланица ове групе је да максимизира едукативне и промотивне активности у домену физике честица, те да се млађе генерације подстакну да изаберу каријере у науци, технологији, инжењерингу и математици.

IPPOG чине 39 чланица: 32 земље, 6 експеримената и CERN као међународна лабораторија.

Тродневни састанак одржава се у хотелу ЦУЕ и трајаће до 13. маја текуће године.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?