Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Crna Gora razmatra emitovanje obveznica za građane

Objavljeno: 24.10.2023. 12:30 Autor: Ministarstvo finansija

Crna Gora razmatra emitovanje obveznica za građane i u tome bi joj bilo veoma korisno iskustvo susjedne Hrvatske, koja ih je po prvi put emitovala marta ove godine, konstatovano je na radnom ručku ministara finansija dvije države mr Aleksandra Damjanovića i dr Marka Primorca, kojem su sa crnogorske strane prisustvovali i državni sekretar dr Ilija Vukčević i predsjednik Komisije za tržište kapitala, Željko Drinčić.

Ministar Primorac govorio je o modelu plasiranja obveznica za stanovništvo, koje su izazvale veliko interesovanje građana Hrvatske i ponudio ekspertsku podršku, ukoliko se Crna Gora odluči na sličan potez. Ministar Damjanović kazao je da je namjera da se uvođenjem novih finansijskih instrumenata, građanima da prilika da aktivnije učestvuju u ovim procesima, podstičući finansijsku pismenost stanovništva i oživljavajući tržište kapitala, vraćanjem povjerenja u isto. Imajući u vidu nivo depozita i potencijal da se ova sredstva angažuju kroz investicije, ministar Damjanović je poručio da bi uspješna realizacija pomenute emisije obveznica za građane bila na opštu dobrobit svih učesnika transakcije. S obzirom da ovaj proces zahtjeva i niz tehničkih preduslova i punu institucionalnu spremnost države, Damjanović je poručio da bi pripremu trebalo što prije otpočeti.

Ministri su, danas u Zagrebu, razgovarali i o drugim mogućnostima jačanja saradnje susjednih država, iskazavši obostranu spremnost da se partnertsvo učvršćuje kroz sve teme od zajedničkog interesa.

Ministar finansija mr Aleksandar Damjanović i predsjednik Komiisje za tržište kapitala Željko Drinčić, danas u Zagrebu, prisustvovali su i konferenciji pod nazivom ,,Korporativno upravljanje i održivo poslovanje - put u klimatsku tranziciju“, koju su organizovali Hrvatska agencija za nadzor finansijskih usluga (HANFA) i Jutarnji list . Skup je otvorio ministar Primorac, a organizovan je šestu godinu za redom, sa ciljem diskutovanja o izuzetnoj važnosti kvaliteta korporativnog upravljanja, kako za pojedinačni poslovni uspjeh, tako i za opšti ekonomski rast, a poseban naglasak stavljen je na održivost i povjerenje u izazovnim vremenima.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?