Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Evroatlantske integracije najsnažniji podsticaj za demokratske reforme u regionu

Objavljeno: 29.06.2021. 13:05 Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ministarka odbrane prof. dr Olivera Injac učestvovala je na online Forumu Jugoistočne Evrope 2021 u organizaciji Džordž Maršal Evropskog centra za bezbjednosne studije.

Za Crnu Goru članstvo u NATO je ključno postignuće vanjske politike, ali ujedno i potvrda da crnogorsko društvo pripada modernim evropskim demokratijama, kazala je ministarka Injac govoreći na temu “Četiri godine članstva Crne Gore u NATO”.

Injac je istakla da je doprinos zajedničkim naporima saveznika bio jedan od prioriteta.

Od decembra 2018. godine, Crna Gora je dio Multinacionalne borbene grupe u eFP u Letoniji, čime doprinosi bezbjednosti istočne granice NATO i kolektivnoj odbrani uopšte. Crna Gora radi na modernizaciji svojih kapaciteta, poboljšanju spremnosti svojih snaga i povećanju budžeta za odbranu. Istovremeno, svjesni da sigurnost savezničkih država zavisi od stabilnosti van granica NATO, Crna Gora daje doprinos NATO misijama na Kosovu i u Iraku”, rekla je ministarka Injac.

Ona je podsjetila na uspješno okončan angažman u misiji u Avganistanu, koji je trajao punu deceniju, i gdje je Vojska Crne Gore učestvovala u misijama ISAF i “Odlučna podrška”. Injac je istakla da je Crna Gora okončala svoje operativno prisustvo u Avganistanu, ali da ostaje u potpunosti posvećena pružanju podrške Avganistanu putem ANA Povjerilačkog fonda do 2024.

Ministarka je naglasila da nema stabilne Evrope bez stabilnog Zapadnog Balkana, i da su evroatlantske integracije najbolji i najsnažniji podsticaj za demokratske reforme u regionu.

Govoreći o utiscima sa Samita, ona je kazala da NATO ostaje temelj kolektivne odbrane i osnovni forum za bezbjednosne i političke konsultacije i odluke među saveznicima, te istakla da je sa novom američkom administracijom NATO vidio istorijsku priliku da Alijansu učini jačom i sposobnijom za budućnost.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?