Injac na Varšavskom bezbjednosnom forumu: Crna Gora posvećena prioritetima NATO agende

Objavljeno: 06.10.2021. 11:33 Autor: Ministarstvo odbrane

Ministarka odbrane, prof. dr Olivera Injac, učestvuje na Varšavskom bezbjednosnom forumu, koji se juče i danas održava u glavnom gradu Poljske.

Ona je istakla da samo jačanjem međusobnog povjerenja među saveznicama i uzajamnom podrškom i solidarnošću možemo aktivno doprinijeti očuvanju stabilnog i sigurnog okruženja. Takođe, istakla je da će Crna Gora ostati posvećena jačanju odbrambenih kapaciteta u skladu sa prioritetima NATO agende i podvukla spremnost Crne Gore za pružanje pune podrške i pomoći u borbi protiv prijetnji miru i stabilnosti, u cilju doprinosa kolektivnom sistemu bezbjednosti, unapređenju stabilnosti u regionu, kao i izgradnji demokratske otpornosi društava. Uprkos činjenici da je primjetno da je zdravstvena kriza donijela sa sobom svojevrsne probleme u realizovanju praktičnih oblika saradnje, prisustvo savezničke podrške u Crnoj Gori nije umanjeno, istakla je ministarka Injac.

Varšavski bezbjednosni forum

Na marginama Foruma ministarka Injac se sastala sa ministrom odbrane Republike Poljske, Mariusom Blaščakom, i tom prilikom naglasila da Crna Gora i Republika Poljska imaju dobre ukupne bilateralne odnose, što predstavlja odličnu platformu i za dalje unapređenje bilateralne odbrambene saradnje. Zahvalila se Republici Poljskoj na donaciji koju je  pružila Crnoj Gori u toku pandemije COVID-19.

Razgovarano je o modalitetima buduće bilateralne saradnje, sa fokusom na jačanju kapaciteta i unapređivanju interoperabilnosti VCG.

Ministar Blaščak je kazao da Crna Gora predstavlja dobar primjer u regionu kada su u pitanju evropske i evroatlantske integracije. Blaščak je naglasio da aktuelna pandemija izazvana virusom COVID-19 predstavlja svojevrstan globalni izazov, ali i priliku za dodatno utemeljenje povjerenja i u tom kontekstu istakao važnost daljeg unaprijeđenja bilateralne saradnje dva ministarstva.

Ministarka Injac se sastala i sa ministrom odbrane Republike Estonije, Kale Lanetom. Ministarka je istakla značaj bilateralne odbrambene saradnje sa Republikom Estonijom,  posebno u pogledu programa profesionalnog usavršavanja i saradnje kroz članstvo Crne Gore u NATO centru izvrsnosti za sajber odbranu u Talinu. Ministri su se saglasili da postoji prostor za intenziviranje bilateralne odbrambene saradnje u predstojećem periodu, posebno u segmentu sajber odbrane.

Bezbjednosni forum u Varšavi predstavlja uglednu evropsku platformu posvećenu transatlantskoj saradnji, i odličnu priliku da se definišu zajednički odgovori na savremene bezbjednosne izazove.

Galerija

gallery.media[0].alt
1/3
item.alt
item.alt
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?