Ињац на Варшавском безбједносном форуму: Црна Гора посвећена приоритетима НАТО агенде

Објављено: 06.10.2021. 11:33 Аутор: Министарство одбране

Министарка одбране, проф. др Оливера Ињац, учествује на Варшавском безбједносном форуму, који се јуче и данас одржава у главном граду Пољске.

Она је истакла да само јачањем међусобног повјерења међу савезницама и узајамном подршком и солидарношћу можемо активно допринијети очувању стабилног и сигурног окружења. Такође, истакла је да ће Црна Гора остати посвећена јачању одбрамбених капацитета у складу са приоритетима НАТО агенде и подвукла спремност Црне Горе за пружање пуне подршке и помоћи у борби против пријетњи миру и стабилности, у циљу доприноса колективном систему безбједности, унапређењу стабилности у региону, као и изградњи демократске отпорноси друштава. Упркос чињеници да је примјетно да је здравствена криза донијела са собом својеврсне проблеме у реализовању практичних облика сарадње, присуство савезничке подршке у Црној Гори није умањено, истакла је министарка Ињац.

Varšavski bezbjednosni forum

На маргинама Форума министарка Ињац се састала са министром одбране Републике Пољске, Мариусом Блашчаком, и том приликом нагласила да Црна Гора и Република Пољска имају добре укупне билатералне односе, што представља одличну платформу и за даље унапређење билатералне одбрамбене сарадње. Захвалила се Републици Пољској на донацији коју је  пружила Црној Гори у току пандемије COVID-19.

Разговарано је о модалитетима будуће билатералне сарадње, са фокусом на јачању капацитета и унапређивању интероперабилности ВЦГ.

Министар Блашчак је казао да Црна Гора представља добар примјер у региону када су у питању европске и евроатлантске интеграције. Блашчак је нагласио да актуелна пандемија изазвана вирусом COVID-19 представља својеврстан глобални изазов, али и прилику за додатно утемељење повјерења и у том контексту истакао важност даљег унапријеђења билатералне сарадње два министарства.

Министарка Ињац се састала и са министром одбране Републике Естоније, Кале Ланетом. Министарка је истакла значај билатералне одбрамбене сарадње са Републиком Естонијом,  посебно у погледу програма професионалног усавршавања и сарадње кроз чланство Црне Горе у НАТО центру изврсности за сајбер одбрану у Талину. Министри су се сагласили да постоји простор за интензивирање билатералне одбрамбене сарадње у предстојећем периоду, посебно у сегменту сајбер одбране.

Безбједносни форум у Варшави представља угледну европску платформу посвец́ену трансатлантској сарадњи, и одличну прилику да се дефинишу заједнички одговори на савремене безбједносне изазове.

Галерија

gallery.media[0].alt
1/3
item.alt
item.alt
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?