Министарка Ињац на састанку НАТО министара одбране

Објављено: 01.06.2021. 18:05 Аутор: Биро за односе са јавношћу МО
Садржај:
Министарка Ињац је истакла да је важно да све савезнице уложе потребне напоре у правцу прилагођавања сталним промјенама које карактеришу безбједносно окружење, а узимајући у обзир његову комплексност и потребу за пружањем јединственог и ефикасног одговора.

Министарка одбране проф. др Оливера Ињац учествовала је на састанку Сјеверноатланстког савјета у формату министара одбране, који је одржан путем видео конференције. Састанак, којим је предсједавао генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, одржан је у сусрет предстојећем Самиту.

Министри одбране су, говорећи о комплексности савременог безбједносног окружења, констатовали да савезнице морају уложити заједничке напоре у циљу прилагођавања и адекватног суочавања са свим потенцијалним изазовима по трансатлантску заједницу. У том контексту, посебан осврт дат је иницијативи НАТО 2030 која представља основу стратешког политичког промишљања у циљу адаптације Савеза на будуће изазове који настају као резлтат промјена на глобалној сцени, као и убрзаног технолошког развоја. Министри су се сагласили да су јачање политичке димензије и очување војне моћи најважнији предуслови који ће осигурати да НАТО и у предстојећем периоду остане успјешан и способан да несметно спроводи своје кључне политике.

Састанак је био прилика и да се да осврт на до сада остварене резултате на плану реализације усвојених  смјерница, као и да се размотре наредни кораци који за циљ имају унапређење система колективне одбране. Говорећи о значају пројектовања стабилности ван граница НАТО, истакнуто је да савезнице остају посвећене процесу очувања стабилности у Авганистану. Министри су, осврнувши се на недавну одлуку о окончању савезничког ангажмана у оквиру мисије 'Ресолуте Суппорт', казали да се повлачање снага одвија планираном динамиком.

Министарка Ињац је истакла да је важно да све савезнице уложе потребне напоре у правцу прилагођавања сталним промјенама које карактеришу безбједносно окружење, а узимајући у обзир његову комплексност и потребу за пружањем јединственог и ефикасног одговора.

Нагласивши да Алијанса представља темељ јаке колективне одбране, министарка Ињац ја казала да ће Црна Гора наставити предано да ради на испуњавању кључних задатака у циљу ефикасног суочавања са пријетњама које утичу на безбједност трансатлантског подручја. Такође, подсјетила је и да активно доприносимо очувању глобалног мира и безбједности кроз ангажман наших припадника у оквиру међународних мисија и активности које се спроведе на плану очувања безбједности на гланицама Савеза. У том контексту, истакла је да ће Црна Гора наставити и да подржава савезничке активности на плану наставка мировног процеса у Авганистану.

Министри су нагласили да природа нових безбједносних изазова захтијева и јаку сарадњу са свим релевантним међународним актерима, у првом реду Европском унијом која је препозната као важан партнер Алијансе.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?