НАТО Самит у Бриселу: Ињац са колегама из Турске, Грчке и Албаније

Објављено: 14.06.2021. 15:50 Аутор: Биро за односе са јавношћу МО
Садржај:
Турски министар одбране казао је да је Црна Гора препозната као кредибилан савезник у Сјеверноатлантском савезу, истичући њен допринос систему колективне безбједности. Ињац и Панајотопулос изразили су задовољство поводом садржаја и квалитета одбрамбене сарадње Црне Горе и Грчке. Црногорска министарска одбране захвалила се грчком колеги на континуираној политичкој и експертској подршци ове пријатељске и савезничке земље на нашем европском путу.Током разговора са Пелешијем, Ињац је изразила задовољство интензивним односима двије сусједне и пријатељске земље, који су додатно афирмисани чланством у Алијанси.

Министарка одбране Црне Горе, проф. др Оливера Ињац, разговарала је данас у одвојеним сусретима у Бриселу са министрима одбране Турске, Грчке и Албаније, Хулусијем Акаром, Никосом Панајотопулосом и Ником Пелешијем.

Уз задовољство динамиком сарадње двије земље у области одбране, Ињац и Акар су исказали спремност за њено даље интензивирање, кроз реализацију нових билатералних пројеката, посебно имајући у виду развијену војну индустрију Републике Турске.

Ињац и Акар 

Ињац је казала да је даље унапријеђење система одбране један од националних приоритета Црне Горе, те информисала турског колегу о процесу модернизације Војске Црне Горе кроз опремање јединица и развој способности.

Од постојећих видова сарадње, Ињац је посебно истакла пројекте везане за набавку војне опреме турских произвођача. Посебно се захвалила донацији од 30 МПТ пушака, које је Република Турска донирала Војсци Црне Горе у марту ове године.

Турски министар одбране казао је да је Црна Гора препозната као кредибилан савезник у Сјеверноатлантском савезу, истичући њен допринос систему колективне безбједности.

Он је нагласио важност улагања у националне капацитете система одбране, како би се адекватно одговорило на савремене безбједносне  пријетње и изазове. Истакао је и посвећеност његове земље унапријеђењу одбрамбене сарадње са Црном Гором, као и отвореност за разматрање њених нових модалитета.

Ињац и Панајотопулос изразили су задовољство поводом садржаја и квалитета одбрамбене сарадње Црне Горе и Грчке. Црногорска министарска одбране захвалила се грчком колеги на континуираној политичкој и експертској подршци ове пријатељске и савезничке земље на нашем европском путу.

Говорећи о конкретној сарадњи на пољу одбране, Ињац је подсјетила на значај вишегодишње подршке Грчке у образовању и школовању будућих официра Војске Црне Горе који своја знања стичу на војним академијама у Атини.

Посебно је истакнута сарадња двије савезнице у оквиру Алијансе, будући да је Грчка од јуна 2018. године, заједно са Италијом, носилац Програма заштите ваздушног простора Црне Горе (Air Policing), уз очекивање да министар националне одбране Грчке ускоро посјети Црну Гору.


Ињац са грчким колегом Панајатопулосом

 

Током разговора са Пелешијем, Ињац је изразила задовољство интензивним односима двије сусједне и пријатељске земље, који су додатно афирмисани чланством у Алијанси.


Пелеши се осврнуо и на сарадњу остварену у оквиру регионалних иницијатива што, како је казао, свједочи посвећености Црне Горе и Албаније јачању добросусједских односа и међусобне подршке.

Саговорници су размијенили мишљења о могућностима за унапређење сарадње двије земље у домену одбране, у циљу јачања њихове улоге у домену система колективне безбједности.


Ињац и министар одбране Албаније, Пелеши

 


Сусрети су обављени на маргинама НАТО Самита, који се данас одржао у Бриселу. Да ли вам је садржај ове странице био од користи?