NATO Samit u Briselu: Injac sa kolegama iz Turske, Grčke i Albanije

Objavljeno: 14.06.2021. 15:50 Autor: Biro za odnose sa javnošću MO
Sadržaj:
Turski ministar odbrane kazao je da je Crna Gora prepoznata kao kredibilan saveznik u Sjevernoatlantskom savezu, ističući njen doprinos sistemu kolektivne bezbjednosti. Injac i Panajotopulos izrazili su zadovoljstvo povodom sadržaja i kvaliteta odbrambene saradnje Crne Gore i Grčke. Crnogorska ministarska odbrane zahvalila se grčkom kolegi na kontinuiranoj političkoj i ekspertskoj podršci ove prijateljske i savezničke zemlje na našem evropskom putu.Tokom razgovora sa Pelešijem, Injac je izrazila zadovoljstvo intenzivnim odnosima dvije susjedne i prijateljske zemlje, koji su dodatno afirmisani članstvom u Alijansi.

Ministarka odbrane Crne Gore, prof. dr Olivera Injac, razgovarala je danas u odvojenim susretima u Briselu sa ministrima odbrane Turske, Grčke i Albanije, Hulusijem Akarom, Nikosom Panajotopulosom i Nikom Pelešijem.

Uz zadovoljstvo dinamikom saradnje dvije zemlje u oblasti odbrane, Injac i Akar su iskazali spremnost za njeno dalje intenziviranje, kroz realizaciju novih bilateralnih projekata, posebno imajući u vidu razvijenu vojnu industriju Republike Turske.

Injac i Akar 

Injac je kazala da je dalje unaprijeđenje sistema odbrane jedan od nacionalnih prioriteta Crne Gore, te informisala turskog kolegu o procesu modernizacije Vojske Crne Gore kroz opremanje jedinica i razvoj sposobnosti.

Od postojećih vidova saradnje, Injac je posebno istakla projekte vezane za nabavku vojne opreme turskih proizvođača. Posebno se zahvalila donaciji od 30 MPT pušaka, koje je Republika Turska donirala Vojsci Crne Gore u martu ove godine.

Turski ministar odbrane kazao je da je Crna Gora prepoznata kao kredibilan saveznik u Sjevernoatlantskom savezu, ističući njen doprinos sistemu kolektivne bezbjednosti.

On je naglasio važnost ulaganja u nacionalne kapacitete sistema odbrane, kako bi se adekvatno odgovorilo na savremene bezbjednosne  prijetnje i izazove. Istakao je i posvećenost njegove zemlje unaprijeđenju odbrambene saradnje sa Crnom Gorom, kao i otvorenost za razmatranje njenih novih modaliteta.

Injac i Panajotopulos izrazili su zadovoljstvo povodom sadržaja i kvaliteta odbrambene saradnje Crne Gore i Grčke. Crnogorska ministarska odbrane zahvalila se grčkom kolegi na kontinuiranoj političkoj i ekspertskoj podršci ove prijateljske i savezničke zemlje na našem evropskom putu.

Govoreći o konkretnoj saradnji na polju odbrane, Injac je podsjetila na značaj višegodišnje podrške Grčke u obrazovanju i školovanju budućih oficira Vojske Crne Gore koji svoja znanja stiču na vojnim akademijama u Atini.

Posebno je istaknuta saradnja dvije saveznice u okviru Alijanse, budući da je Grčka od juna 2018. godine, zajedno sa Italijom, nosilac Programa zaštite vazdušnog prostora Crne Gore (Air Policing), uz očekivanje da ministar nacionalne odbrane Grčke uskoro posjeti Crnu Goru.


Injac sa grčkim kolegom Panajatopulosom

 

Tokom razgovora sa Pelešijem, Injac je izrazila zadovoljstvo intenzivnim odnosima dvije susjedne i prijateljske zemlje, koji su dodatno afirmisani članstvom u Alijansi.


Peleši se osvrnuo i na saradnju ostvarenu u okviru regionalnih inicijativa što, kako je kazao, svjedoči posvećenosti Crne Gore i Albanije jačanju dobrosusjedskih odnosa i međusobne podrške.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o mogućnostima za unapređenje saradnje dvije zemlje u domenu odbrane, u cilju jačanja njihove uloge u domenu sistema kolektivne bezbjednosti.


Injac i ministar odbrane Albanije, Peleši

 


Susreti su obavljeni na marginama NATO Samita, koji se danas održao u Briselu. Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?