Ministarka Injac u posjeti Državi Izrael

Objavljeno: 30.07.2021. 17:19 Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ministarka odbrane, prof. dr Olivera Injac sa delegacijom Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore boravila je u u posjeti Državi Izrael, tokom koje se sastala sa direktorom Direktorata za odbrambenu međunarodnu saradnju u Ministarstvu odbrane Države Izrael, brigadnim generalom Iair Kulasom (Yair Kulas) i predstavnicima renomiranih izraelskih kompanija u oblasti vojne industrije - Elbit systems, SK group, IAI (Israel Aerospace Industries) i EMTAN (Israel Small Arms Industry).

Tom prilikom ministarka Injac je istakla dobru bilateralnu saradnju Crne Gore i Izraela, naglasivši da Crna Gora, kao punopravna NATO članica, teži unapređenju bilateralne odbrambene saradnje, kako sa savezničkim zemljama, tako i partnerima. Injac je istakla da su Crna Gore i Država Izrael oduvijek baštinili prijateljske odnose, a da je dokaz istih podrška koju je Izrael pružio Crnoj Gori u borbi protiv virusa COVID-19, još jednom dokazavši da je kredibilan i odan partner Crne Gore na svim poljima. Ona je naglasila da se dosadašnja saradnja najviše zasnivala u oblasti vojne industrije, ali da ima prostora za dalje produbljivanje iste na drugim poljima od obostranog značaja.

U tom kontekstu Injac je istakla da je potpisani Memorandum o razumijevanju odlična platforma za dalje razvijanje saradnje između dva ministarstva, te kazala da će Crna Gora posvećeno raditi kako bi ista bila unaprijeđena u narednom periodu. Takođe, na sastanku je dogovorena dinamika realizacije već ugovorenih započetih projekata.   

Predstavnici Ministarstva odbrane Države Izrael su se saglasili da su odnosi dvije države na polju odbrane na visokom nivou. Naglasili su ulogu Crne Gore kao faktora stabilnosti u regionu. Dodatno, iskazali su spremnost Izraela za produbljivanje bilateralne saradnje na svim nivoima sa Crnom Gorom.

Tokom posjete renomiranim izraelskim kompanijama, istaknuto je odlično iskustvo dosadašnjom saradnjom između dvije države na polju vojne industrije i modernizacije Vojske Crne Gore. Delegaciji Ministarstva odbrane prezentovana je vojna oprema i naoružanje koje nude navedene kompanije, a u cilju uspostavljanja potencijalnih novih oblika saradnje na ovom polju.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?