Formiran Radni tim za izradu Analize stvaranja uslova za uvođenje procesa vetinga u pravosuđu

Objavljeno: 22.12.2022. 09:37 Autor: Ministarstvo pravde

Ministar pravde, Marko Kovač je dana 21.12.2022. godine donio Rješenje kojim je obrazovan Radni tim za izradu Analize stvaranja uslova za uvođenje procesa vetinga u pravosuđu. Radni tim čine predstavnici Ministarstva pravde, Vrhovnog suda Crne Gore, Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore, Sudskog Savjeta, Tužilačkog Savjeta, Udruženja sudija Crne Gore, Udruženja državnih tužilaca Crne Gore, Skupštine Crne Gore, Vlade Crne Gore, Kancelarije Zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava i Agencije za spriječavanje korupcije.

Navedenim Rješenjem određeno je da, u cilju efikasnijeg obavljanja svojih aktivnosti, Radni tim može uključiti stručnjake za odgovarajuće oblasti  ili zatražiti stručnu pomoć odgovarajućih međunarodnih organizacija i institucija.

Zadatak Radnog tima je da na sistemski i sveobuhvatan način izradi Analizu stvaranja uslova za uvođenje procesa vetinga u pravosuđu, uz sagledavanje iskustava država u kojima je ovaj proces već primjenjen, a sve u cilju otklanjanja sumnji građana u rad sudija i državnih tužilaca, te uspostavljanja vladavine prava u Crnoj Gori.

S obzirom na to da na prvi Javni poziv NVO za predlaganje kandidata za člana Radnog tima za izradu Analize stvaranja uslova za uvođenje procesa vetinga u pravosuđu nije bilo pristiglih prijava, Ministarstvo pravde je, u cilju uključivanja civilnog sektora u rad Radnog tima, odlučilo da objavi novi poziv.

Drugi Javni poziv objavljen je na internet stranici Ministarstva pravde dana 21. decembra 2022. godine.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?