Horizont 2020 RISE projekat: Na prvoj „pametnoj“ zgradi instaliran seizmički senzor

Objavljeno: 16.07.2021. 06:50 Autor: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Istraživači Građevinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore uspješno su instalirali jedan od šest predviđenih MEMS senzora na višespratnici u Budvi, u okviru projekta „Pametne zgrade za seizmički otpornu Crnu Goru“.

Po Konkursu za podsticanje učešća u programima Horizont 2020 i COST, Građevinski fakultet Univerziteta Crne Gore dobio je finansiranje projekta „Pametne zgrade za seizmički otpornu Crnu Goru“, u maju 2020. godine. Prethodno, istraživački tim Građevinskog fakulteta uspio je da se u svojstvu pridruženog partnera, tj. posmatrača, uključi u Horizont 2020 projekat “Real-time earthquake rIsk reduction for a resilient Europe” - RISE,  koji se bavi smanjenjem rizika od zemljotresa u realnom vremenu za područje Evrope.

Horizont

MEMS senzore razvili su partneri ovog projekta, a u samoj realizaciji učestvovali su rukovodilac projekta dr Nina Serdar, istraživač doc. dr Jelena Pejović i viši laborant Dragan Ćalić.

Horizont

Instrumentalizovana “pametna” zgrada u Crnoj Gori, prva takve vrste, opremljena inovativnim senzorima razvijenim u okviru H2020 RISE projekta,  ujedno će biti dio šireg evropskog informacionog sistema za brzu procjenu gubitaka usljed dejstva zemljotresa.

Horizont

Kroz ovaj projekat, po prvi put u Crnoj Gori primijeniće se logika pametnih gradova u oblasti pripremljenosti na dejstvo zemljotresa.

Primijenjena tehnologija u MEMS  senzorima pogodna je za detektovanje zemljotresa, ali i za nadzor stanja konstrukcije nakon zemljotresa u okviru radnji iz opsega preventivnih mjera i mjera ranog odgovora od seizmičke opasnosti. U narednim nedeljama očekuje se potpuno opremanje zgrade senzorima. Senzori su u konstantnom procesu razvoja sa ciljem progušćenja mreže seizmičkih senzora i njihovog masovnog postavljanja uz prihvatljivo niske cijene koštanja.

Horizont

Horizont 2020 RISE projekat višestruko je značajan za obim i kvaliteta naučnoistraživačkog rada, kao i vidljivosti Fakulteta u međunarodnoj mreži istraživača, prije svega zbog saradnje sa konzorcijumom H2020 RISE projekta, koji čine 24 eminentne naučnoistraživačke institucije iz Evrope i svijeta.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?