IAEA pokrenula programe za žene u nuklearnim naukama

Objavljeno: 16.03.2023. 08:38 Autor: Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) pokrenula je, na Međunarodni dan žena 08. mart 2023. godine, novi Program za žene u nuklearnoj oblasti, kroz pohađanje višenedjeljnog gostujućeg profesionalnog programa, počev od juna tekuće godine.

Programom su predviđene posjete u trajanju od dvije do četiri sedmice, nekada i duže, raznim nuklearnim postrojenjima (onima koja su u izgradnji, koja su aktivna ili su u dekomisiji), istraživačkim centrima, naučnim institutima, laboratorijama, industrijskom sektoru ili starapovima. Predviđeno je, da kroz navedeno, učesnice programa ojačaju i svoje profesionalne i stručne kontakte u inostranstvu sa ekspertima na području nuklearnih nauka. Prva grupna posjeta, pod programom “Liza Majtner” planirana je za jun 2023. godine u Sjedinjenim Američkim Državama.

Posjetom će biti obuhvaćen praktični rad u smislu odgovarajućeg treninga, laboratorijskih analiza, mjerenja, testiranja, modelinga, simulacija, korištenja programskih kodova ali i predavanja.

Podsjećamo, Program Liza Majtner (Lise Meitner Programme-LMP) dobio je naziv po austrijsko-švedskoj naučnici, prepoznatoj po pronalasku protaktinijuma ali i aktivnostima na nuklearnoj fiziji. Namijenjen je mladim naučnicama, sa tri do pet godina radnog iskustva u nuklearnim naukama, posebno u oblasti nuklearne energije.

Detaljne informacije mogu se naći na sljedećem linku:  https://www.iaea.org/services/key-programmes/lise-meitner-programme.

Kontakt osoba u Ministarstvu nauke i tehnološkog razvoja: mr Smilja Kažić Vujačić, načelnica u Odjeljenju za međunarodnu saradnju i Nacionalna kontakt osoba za saradnju sa IAEA, tel: 020 405 351, e-mail: smilja.kazic@mntr.gov.me.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?