Injac i Eskobar: Počast stradalim Crnogorcima u I svjetskom ratu

Objavljeno: 12.11.2021. 20:27 Autor: Ministarstvo odbrane

Ministarka odbrane prof. dr Olivera Injac i specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar posjetili su na Gradskom groblju u Nikšiću grobna mjesta gdje počivaju Crnogorci koji su se borili u američkoj vojsci tokom Prvog svjetskog rata.   

Sjedinjene Američke Države i Crna Gora dijele zajedničku istoriju i zalažu se za univerzalne vrijednosti mira i demokratije, kazala je Injac.

Ministarka odbrane se zahvalila Eskobaru na poštovanju iskazanom prema crnogorskim državljanima koji su se borili u sastavu američkih snaga u Prvom svjetskom ratu, kao i Sjedinjenim Američkim Državama, najvećem strateškom partneru Crne Gore, na pružanju kontinuirane podrške Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore.

Ona je dodala da se na tom mjestu treba sjetiti svih onih koji su svoje živote položili braneći tekovine moderne civilizacije i boreći se za zajedničke vrijednosti koje baštinimo - slobodu, pravdu i jednakost.

Injac je istakla da su ti hrabri vojnici učinili da Sjedinjene Američke Države i Crna Gora dijele i dio zajedničke istorije i izrazila duboko poštovanje prema velikoj žrtvi koju su položili tokom Prvog svjetskog rata, naglašavajući da su svojim činom ostavili neizbrisiv trag u istoriji dvije prijateljske i savezničke zemlje.   

Eskobar je istakao da je veoma počastvovan što je prisustvovao današnjem događaju. On je kazao da i ova posjeta grobnim mjestima crnogorskih junaka objašnjava zašto SAD nazivaju mjestom sastajanja i miješanja različitih kultura.

On je dodao da je uvijek bio impresiniran pripadnicima bilo koje vojske koji su dali život za više ideale.

Ali, neki od njih, baš kao i neki od vaših predaka, položili su posebno visoku žrtvu. Na taj način, oni su se borili da ovaj svijet bude bolje mjesto i na tome ćemo im biti zauvijek zahvalni, zaključio je Eskobar.

Sa Injac i Eskobarom bili su i predstavnici Vojske Crne Gore na čelu sa načelnikom Generalštaba, brigadnim generalom, Milutinom Đurovićem

Injac i Eskobar: Počast stradalim Crnogorcima u I svjetskom ratu

Prisustvovali su i potomci i članovi porodica Crnogoraca koji su se borili u američkoj vojsci, a koji su sahranjeni na nikšićkom groblju.

U poznatim i tragičnim okolnostima tokom Prvog svjetskog rata, bio je nemali broj Crnogoraca koji su se odazvali pozivu da se borbi za slobodu pridruže pristupanjem američkoj vojsci, zajedno sa Amerikancima. 

Neki od njih su Džejms Mestrović, Stiv Kilibarda, Mitar Vukićević, Vuko Kustudija, Novak M. Valter, dr Vukašin Marković, Stiv Glomazić, Lazar Dendić, Savo Vuletić, Vuk Janković, Dragiša Radović

Galerija

gallery.media[0].alt
1/3
item.alt
item.alt
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?