Javni poziv za uključivanje u obilježavanje Dana muzeja 2022. godine

Objavljeno: 27.04.2022. 13:00 Autor: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Ministarstvo prosvete, nauke, kulture i sporta poziva sve nacionalne i lokalne ustanove iz oblasti kulture i kulturne baštine da se 18. maja 2022. godine uključe u obilježavanje međunarodne manifestacije Dan muzeja. Ustanovljena praksa manifestacije je da muzeji, u okviru obilježavanja, budu otvoreni do kasnih večernjih sati i da zainteresovanim posjetiocima besplatno omoguće uvid u svoje programske sadržaje.

Međunarodni dan muzeja 18. maj obilježava se od 1977. godine pod pokroviteljstvom Međunarodnog muzejskog savjeta (ICOM), a sa ciljem afirmacije muzeja i isticanja njihove uloge u promovisanju kulturne različitosti i interkulturalnog dijaloga. Ovogodišnja tema manifestacije “Moć muzeja”, bazirana je na promovisanju trostrukog pristupa, i to kroz:

  • Moć postizanja održivosti: Muzeji su strateški partneri u implementaciji Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija. Kao ključni akteri u svojim lokalnim zajednicama, oni doprinose širokom spektru ciljeva, koji uključuju podsticanje socijalne ekonomije i širenje naučnih informacija o ekološkim izazovima.
  • Moć inovacija u digitalizaciji i pristupačnosti: Muzeji su postali inovativni prostor na kojem se nove tehnologije mogu razvijati i primjenjivati u svakodnevnom životu. Digitalne inovacije mogu učiniti muzeje pristupačnijim i privlačnijim, pomažući publici da razumije složene i raznolike koncepte.
  • Moć izgradnje zajednice kroz obrazovanje: Muzeji kroz svoje kolekcije i programe prožimaju društveno tkivo koje je neophodno u izgradnji zajednice. Podržavanjem demokratskih vrijednosti i pružanjem mogućnosti za cjeloživotno učenje svima, oni doprinose oblikovanju informisanog i angažovanog civilnog društva.

Program obilježavanja Dana muzeja neophodno je dostaviti Ministarstvu prosvete nauke, kulture i sporta do ponedeljka 09.05.2022. godine, na mejl adresu jelena.sekulovic@mpnks.gov.me.

Dokumenta

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?