Јавни позив за укључивање у обиљежавање Дана музеја 2022. године

Министарство просвете, науке, културе и спорта позива све националне и локалне установе из области културе и културне баштине да се 18. маја 2022. године укључе у обиљежавање међународне манифестације Дан музеја. Установљена пракса манифестације је да музеји, у оквиру обиљежавања, буду отворени до касних вечерњих сати и да заинтересованим посјетиоцима бесплатно омогуће увид у своје програмске садржаје.

Међународни дан музеја 18. мај обиљежава се од 1977. године под покровитељством Међународног музејског савјета (ICOM), а са циљем афирмације музеја и истицања њихове улоге у промовисању културне различитости и интеркултуралног дијалога. Овогодишња тема манифестације “Моћ музеја”, базирана је на промовисању троструког приступа, и то кроз:

  • Моћ постизања одрживости: Музеји су стратешки партнери у имплементацији Циљева одрживог развоја Уједињених нација. Као кључни актери у својим локалним заједницама, они доприносе широком спектру циљева, који укључују подстицање социјалне економије и ширење научних информација о еколошким изазовима.
  • Моћ иновација у дигитализацији и приступачности: Музеји су постали иновативни простор на којем се нове технологије могу развијати и примјењивати у свакодневном животу. Дигиталне иновације могу учинити музеје приступачнијим и привлачнијим, помажући публици да разумије сложене и разнолике концепте.
  • Моћ изградње заједнице кроз образовање: Музеји кроз своје колекције и програме прожимају друштвено ткиво које је неопходно у изградњи заједнице. Подржавањем демократских вриједности и пружањем могућности за цјеложивотно учење свима, они доприносе обликовању информисаног и ангажованог цивилног друштва.

Програм обиљежавања Дана музеја неопходно је доставити Министарству просвете науке, културе и спорта до понедељка 09.05.2022. године, на мејл адресу јелена.секуловиц@мпнкс.гов.ме.

Документа

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?