Komandant KFOR-a general-major Franko Federiči u posjeti Crnoj Gori

Objavljeno: 12.05.2021. 12:50 Autor: Ministarstvo odbrane

Ministarka odbrane prof. dr Olivera Injac sastala se sa komandantom KFOR-a general-majorom Frankom Federičijem.


U fokusu razgovora bila je kontinuirana saradnja Crne Gore i KFOR-a, koja je u prethodnom periodu dodatno unaprijeđena angažovanjem predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore na Kosovu.  Tom prilikom, sagovornici su se osvrnuli i na trenutnu bezbjednosnu situaciju na Kosovu, saglasivši se da prisustvo KFOR-a značajno doprinosi očuvanju mira i stabilnosti, uz naglasak da je područje Zapadnog Balkana neraskidivi i integralni dio evropske i transatlantske zajednice. 


Ministarka odbrane i komandant KFOR-a posebno su se osvrnuli na situaciju u vezi sa pandemijom virusa COVID-19, zaključivši da su savezničke države pokazale visok stepen solidarnosti i jedinstva.


Međusobna saveznička podrška i pomoć u doba pandemije predstavljaju dokaz spremnosti NATO-a da se prilagodi svim okolnostima i ujedno pruži efikasan odgovor na sve oblike izazova i prijetnji. U kontekstu borbe protiv posljedica izazvanih pandemijom, ministarka odbrane je uputila zahvalnost NATO snagama na Kosovu na pruženoj logističkoj podršci prilikom isporuke medicinske pomoći Crnoj Gori od strane njenih saveznica.


U okviru posjete, sa komandantom KFOR-a general-majorom Frankom Federičijem sastao se i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Milutin Đurović.

Načelnik GŠ kazao je da vjeruje da će se nastaviti odlična saradnja Vojske Crne Gore i KFOR-a, istakavši da ta misija ima veliki značaj za stabilnost cijelog regiona. Brigadni general Đurović  naglasio je da će Crna Gora i dalje doprinositi stabilnosti Kosova, podsjetivši da dva predstavnika naše zemlje učestvuju u misiji KFOR.


brigadni general Đurović na sastanku sa general-majorom Federičijem

 

On je upoznao sagovornika sa najznačajnijim aktivnostima koje će Vojska Crne Gore realizovati u narednom periodu, kako bi nastavila sa podizanjem operativne sposobnosti Vojske i jačala interoperabilnost sa partnerima.

General-major Federiči istakao je da je bezbjednosna situacija na Kosovu generalno stabilna, ali da uvijek postoje izazovi sa kojima se KFOR suočava na terenu.


general-major Franko Federiči

 

On je potvrdio da je saradnja sa Crnom Gorom na izuzetnom nivou, posebno u dijelu tranzita i logistike koju njihovo osoblje ima tokom prelaska preko teritorije naše države, te naglasio uvjerenje da će se ona nastaviti i u narednom periodu.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?