U Danilovgradu održan Dan visokih zvanica uz prikaz sposobnosti

Objavljeno: 21.11.2021. 13:54 Autor: Ministarstvo odbrane

Ministarka odbrane Crne Gore, prof. dr Olivera Injac, prisustvovala je Danu visokih zvanica povodom završetka osnovne obuke  pripadnika Vojske Crne Gore u spašavanju vitlom u kriznim situacijama i prirodnim katastrofama, realizovanom u kasarni “Milovan Šaranović” u Danilovgradu. Ovom prilikom je upriličen i prikaz sposobnosti, razvijenih kroz zajedničku obuku sa Oružanim snagama Austrije.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Milutin Đurović  je izrazio zahvalnost Oružanim snagama Austrije na doprinosu u reformama i podizanju kapaciteta Vojske Crne Gore, posebno planinskih jedinica.  

Riječ je o dugogodišnjoj saradnji, koja se ogleda u aktivnom angažmanu austrijske vojske u prenošenju znanja, sa akcentom na planinsko ratovanje. Prva zajednička vježba pripadnika dvije vojske, pod nazivom “Zajednički izazov” (Common Challenge), održana je u Crnoj Gori 2017. godine.

Zamjenik komandanta Centra za obuku, major Rade Stijepović, izrazio je veliku zahvalnost i zadovoljstvo obukom, ali i cjelokupnom saradnjom sa Oružanim snagama Austrije. On je napomenuo da naše vojnike tek očekuje naporan rad na usavršavanju osvojenih znanja i vještina.

Pukovnik oružanih snaga Austrije, Bernd Rot, koji je gostima i zvanicama predstavio vježbu, potvrdio je da će austrijska vojska i dalje pružati punu podršku i sarađivati na polju obuke sa jedinicama Vojske Crne Gore, pogotovo u oblastima vezanim za planinsko ratovanje i spašavanje, djelovanje u uslovima prirodnih katastrofa, na zadacima evakuacije i zaštiti industrijskih kapaciteta.

Danu visokih zvanica prisustvovao je i ambasador Austrije u Crnoj Gori, dr Karl Majkl Miler, više vojnih predstavnika zemalja partnera i saveznica,  kao i predstavnici MUP.

Galerija

gallery.media[0].alt
1/12
item.alt
item.alt
item.alt
item.alt
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?