У Даниловграду одржан Дан високих званица уз приказ способности

Објављено: 21.11.2021. 13:54 Аутор: Министарство одбране

Министарка одбране Црне Горе, проф. др Оливера Ињац, присуствовала је Дану високих званица поводом завршетка основне обуке  припадника Војске Црне Горе у спашавању витлом у кризним ситуацијама и природним катастрофама, реализованом у касарни “Милован Шарановић” у Даниловграду. Овом приликом је уприличен и приказ способности, развијених кроз заједничку обуку са Оружаним снагама Аустрије.

Начелник Генералштаба Војске Црне Горе, бригадни генерал Милутин Ђуровић  је изразио захвалност Оружаним снагама Аустрије на доприносу у реформама и подизању капацитета Војске Црне Горе, посебно планинских јединица.  

Ријеч је о дугогодишњој сарадњи, која се огледа у активном ангажману аустријске војске у преношењу знања, са акцентом на планинско ратовање. Прва заједничка вјежба припадника двије војске, под називом “Заједнички изазов” (Цоммон Цхалленге), одржана је у Црној Гори 2017. године.

Замјеник команданта Центра за обуку, мајор Раде Стијеповић, изразио је велику захвалност и задовољство обуком, али и цјелокупном сарадњом са Оружаним снагама Аустрије. Он је напоменуо да наше војнике тек очекује напоран рад на усавршавању освојених знања и вјештина.

Пуковник оружаних снага Аустрије, Бернд Рот, који је гостима и званицама представио вјежбу, потврдио је да ће аустријска војска и даље пружати пуну подршку и сарађивати на пољу обуке са јединицама Војске Црне Горе, поготово у областима везаним за планинско ратовање и спашавање, дјеловање у условима природних катастрофа, на задацима евакуације и заштити индустријских капацитета.

Дану високих званица присуствовао је и амбасадор Аустрије у Црној Гори, др Карл Мајкл Милер, више војних представника земаља партнера и савезница,  као и представници МУП.

Галерија

gallery.media[0].alt
1/12
item.alt
item.alt
item.alt
item.alt
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?