Konjević: Znanje i sposobnosti oficirskog kadra ključni za unapređenje razvoja Vojske Crne Gore

Objavljeno: 30.07.2022. 10:59 Autor: Ministarstvo odbrane

“Znanje i sposobnosti oficirskog kadra ključni su za unapređenje razvoja Vojske Crne Gore. Morate biti lojalni državi i uniformi, a od vas se očekuje i da, zalažući se maksimalno, doprinesete razvoju naše Vojske i njenih kapaciteta obrazovanjem koje ste stekli na najboljim vojnim akademijama u inostranstvu. Vaša je obaveza da u tom segmentu obavljate zadatke posvećeno i profesionalno”, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević, obraćajući se oficirkama i oficirima tokom obilaska podgoričke kasarne “Marko Miljanov Popović” u Maslinama.

On je dodao da biti vojnik ili oficir u vojsci zemlje koja je članica Alijanse danas predstavlja veliku šansu, koliko i obavezu, a da će država, sa svoje strane, učiniti ono što je njena dužnost – omogućiti im najbolje moguće uslove rada, školovanja i usavršavanja, u skladu sa svojim zakonskim i ustavnim obavezama.

Konjević je izrazio zadovoljsto da je Vojska Crne Gore od obnavljanja državne nezavisnosti do danas, u samo 16 godina, uspjela da dostigne tako visoke standarde, da njeni pripadnici mogu znanjem i kapacitetima stajati rame uz rame sa pripadnicima oružanih snaga ostalih zemalja saveznica.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević, podsjetio je da u Vojsci Crne Gore ima 48 oficirki i 233 oficira, ukupno 281 pripadnik oficirskog kadra koji posljednjih godina pristiže isključivo sa prestižnih vojnih akademija u inostranstvu: SAD-a, Hrvatske, Grčke, Italije i Sjeverne Makedonije, dok ih na školovanju ima i u nekoliko drugih zemalja. Dodao je da je oko sto oficirki i oficira primljeno iz civilstva. Načelnik je kazao da upravo na svima njima počiva vojni sistem, jer se nalaze na izuzetno značajnim komandnim dužnostima.

Ministar i načelnik GŠ obišli su renovirane objekte u kasarni koji danas, nakon značajnih ulaganja, ispunjavaju sve standarde, izuzetno unapređujući uslove rada jedinica koje su tamo smještene, Bataljona za borbenu podršku i Bataljona za podršku.

Izloženi su i planovi investiranja u dalje osavremenjavanje  i unapređenje infrastrukture.

Konjeviću i generalu Lazareviću, koji su poručili da će se nastaviti sa modernizacijom Vojske kako bi što efikasnije obavljala svoje zadatke, predstavljen je i dio najsavremenijeg naoružanja, sa posebnim osvrtom na lakooklopna vozila JLTV kompanije OSHKOSH.

                                      

Tagovi

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?