Ministar Damjanović: Dobri pokazatelji svjedoče o stabilnosti javnih finansija

Objavljeno: 16.04.2023. 09:45 Autor: Ministarstvo finansija

Tokom posljednjeg dana boravka u SAD-u, ministar finansija, mr Aleksandar Damjanović učestvovao je na sastanku koji je, za predstavnike zemalja članica Konstituence Svjetske banke i MMF-a, organizovao Ajay Banga, kandidat za predsjednika Svjetske Banke.

To je bila ujedno i prilika da ministar Damjanović pozove gospodina Banga-u da prisustvuje Godišnjem sastanku Belgijsko-holandske Konstituence, koji će se ove godine održati u Crnoj Gori, od 24-26. maja, a koji će okupiti ministre finansija i guvernere Centralnih banaka 16 zemalja članica Konstituence.

Ministar Damjanović sa timom takođe se susreo sa predstavnicima misije MMF-a za Crnu Goru, gospodinom Srikant Seshadri -jem i njegovim timom, direktorom MMF-a za Evropu Alfred Kammer-om, izvršnim direktorom MMF-a Paul Hilbers-om i njegovim zamjenikom Luc Bress-om, sa kojima je razgovarao o makroekonomskim pokazateljima, tekućoj finansijskoj i fiskalnoj situaciji u Crnoj Gori, uz zajedničku ocjenu da dobri pokazatelji svjedoče o stabilnosti javnih finansija.

U okviru posjete Vašingtonu, ministar Damjanović sa saradnicima, državnim sekretarom, dr Ilijom Vukčevićem, generalnim direktorom Direktorata za budžet, Bojanom Paunovićem i šeficom kabineta Slobodankom Burić, imao je i niz sastanak sa predstavnicima uglednij kompanija- JP Morgan, Bunc Trust and Co, Societe Generale, Moody's, Global Sovereign Advisory kao i predstavnicima Odjeljenja za fiskalne poslove MMF-a.

Takođe je održan sastanak sa gospodinom Aki Nishio-m, potpredsjednikom Fonda međunarodne razvojne agencije(IDA), tokom kojeg je bilo riječi o mogućnostima da Crna Gora bude donator IDA fonda za nerazvijene države članice SB i MMF-a.

Delegacija Crne Gore, na čelu sa ministrom Damjanovićem, tokom posjete Vašingtonu, dogovorila je i finalizaciju Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa Andorom, dok su najavljeni i drugi bilateralni sporazumi sa članicama Svjetske banke i MMF-a.

usa41

usa 42

usa44


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?