Ministar Damjanović razgovarao sa francuskim senatorima, menadžmentom Francuske razvojne agencije i Sosiete ženeral banke

Objavljeno: 14.12.2022. 08:59 Autor: Ministarstvo finansija

foto24

Ministar finansija, mr Aleksandar Damjanović drugog  dana radne posjete Parizu, sastao se sa Sirilom Belijemom, regionalnim direktorom  Francuske razvojne agencije (AFD).

Susret je bio prilika da se razmotre mogućnosti unaprjeđenja strateškog partnertsva u okviru francuske strategije za Zapadni Balkan i identifikuju dodatni  projketi na kojima Crna Gora i Francuska treba bliže da sarađuju, sa ciljem dodatnog jačanja ekonomskih odnosa.

Razmatrana su ulaganja u energetsku efikasnost, izvore obnovljive energije, tretman otpada i unaprjeđenja komunalne infrastrukture s fokusom na opštine s razvijenošću ispod državnog prosjeka.

Razmatrani su i dodatni aranžmani, koji će omogućiti veću fleksibilnost Investiciono razvojnom fondu (IRF) da brže i efikasnije kreditira mala i srednja preduzeća, te posredstvom sertifikacije kod WBIF, uz podršku AFD-a  olakša pristup grantovima EU za crnogorske opštine, naročito za potrebe sjevera Crne Gore, što je, prema ocjeni ministra Damjanovića, Vladin primarni razvojni cilj.

Posebno značajnim je ocijenjena implementacija tehničke podrške Francuske IRF-u u izradi klimatske strategije i metodologije zelenog finansiranja za potrebe zelene transformacije crnogorske ekonomije.

foto25

Radne aktivnosti u Parizu, ministar Damjanović nastavio je posjetom Senatu Republike Francuske, gdje se sastao sa senatorkom Martom de Sidrak, predsjednicom Grupe prijateljstva Francuska – Zapadni Balkan. 

Damjanović, koji i sam ima dugogodišnje parlamentarno iskustvo, sa senatorkom je vodio sadržajan razgovor o ekonomskim izazovima koji se nalaze pred Crnom Gorom na putu pristupanja EU, a koji su dodatno usložnjeni globalnim potresima, koji svoje implikacije ostavljaju i na značajno snažnije ekonomije, kakva je Francuska.

Ministar i senatorka naglasili su značaj jačanja saradnje i veće integrisanosti zemalja Zapdnog Balkana, koja može biti polazni osnov  uspješnih širih integracija, budući da Zapadni Balkan ima strateški značaj za EU.

Francuski senatori ocijenili su da je politička stabilnost u Crnoj Gori preduslov napredovanja ka Evropskoj uniji, kako bi zatvorila što više poglavlja i uspješno okončala evropski put. 

U tom smislu ministar Damjanović  izrazio je uvjerenje da će Francuska podstaći dijalog i evropsku perspektivu Crne Gore: "Nadam se da će francuski senatori, pogotovo članovi Grupe prijateljstva parlamenata Crne Gore i Francuske, biti u prilici da brzo dođu u Crnu Goru i da ohrabre dijalog unutar našeg Parlamenta, osnaže našu evropsku perspektivu i u moru događanja pokažu da Crna Gora u Francuskoj ima pouzdanog evropskog saveznika i državu koja podržava naš evropski put i borbu za evropske vrijednosti.".

Boravak u Parizu, bio je prilika da se ministar Damjanović sastane i sa top menadžmentom Sosiete ženeral banke i razgovara o odnosima Crne Gore i ove partnerske banke, kao i o mogućim finansijskim aranžmanima. O idejama koje su se čule tokom sastanka, pregovori će se nastaviti u narednom periodu, poručio je crnogorski ministar finansija. 

U delegaciji Crne koju predvodi ministar Damjanović, a koja je imala niz radnih sastanaka u Parizu, su  dr Irena Radović, izvršna direktorica IRF-a, Ivan Ivanišević, ambasador Crne Gore u Francuskoj i Katarina Živković, načelnica Direkcije za javni dug u Ministarstvu finansija.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?