Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Damjanović: Oblast kriptovaluta adekvatno i transparentno urediti u Crnoj Gori

Objavljeno: 27.09.2023. 13:15 Autor: Ministarstvo finansija

Ministar finansija mr Aleksandar Damjanović sa timom, sastao se danas sa menadžmentom međunarodne kompanije WhiteBIT sa sjedištem u Španiji, odnosno direktorom i osnivačem Volodimirom Nosovim, Jevgenom Černovim i zamjenikom direktora Andrij Jankovskim, kako bi razgovarali o potencijalima za razvoj blochchain tehnologija u Crnoj Gori i kreiranje adekvatnog zakonodavnog okvira za trgovinu kriptovalutama.

Predstavljajući WhiteBIT, kao kompaniju koja se specijalizovala za berzansko trgovanje kriptovalutama, gospodin Nosov je istakao da je riječ o jednom od najvećih holdinga u Evropi koji ima bogato iskustvo i značajnu ekspertizu na polju kriptoposlovanja, te da su pioniri u razvoju brojnih servisa koje ovakav vid, kako je dodao, nove privredne djelatnosti, svakodnevno čine naprednijom i efikasnijom. Danas, kako je gospodin Nosov dodao, usluge WhiteBIT-a koristi više od 4,5 miliona korisnika iz 150 zemalja, zbog čega je prepoznat interes da djelokrug svog rada prošire i na zemlje koje su na početku uvođenja ove vrste transakcija.

Ukazujući na široku rasprostranjenost trgovine kriptovalutama  i brzinu širenja ovog tržišta, ministar Damjanović je istakao da je neophodno ovu oblast adekvatno i transparentno urediti i u Crnoj Gori, imajući u vidu potrebu zaštite interesa korisnika ovih transkcija ali i same Države koja treba da uspostavi legalan okvir za razvoj kripto industrije u našoj zemlji. Imajući u vidu da je ovo tema kojom se nadležna tijela u našoj zemlji već aktivno bave, ekspertiza kompanija poput WhiteBIT-a, značajno može doprinijeti uspješnoj regulaciji sistema.

Dogovoreno je da se danas započeti razgovori nastave kroz formalizovanu inicijativu za daljom saradnjom, naročito  u domenu ekspertske odnosno savjetodavne podrške u kreiranju pretpostavki za uređenje ovog vida poslovanja.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?