Ministar Damjanović učestvuje na šestom Jahorina ekonomskom forumu

Objavljeno: 28.04.2023. 11:18 Autor: Ministarstvo finansija

jahorina2

Uprkos globalnim ekonomskim potresima koji su uzrokovali visoku, dvocifrenu stopu inflacije, poremećajima na tržištu energenata i hrane, posljedicama koje su podrazumijevale veće cijene roba i usluga u prethodnom periodu, Crna Gora je uspjela da racionalnim i opreznim vođenjem ekonomske i fiskalne politike, očuva makroekonomsku stabilnost i postavi temelje ubrzanog ekonomskog razvoja“, poručio je ministar finansija, mr Aleksandar Damjanović na šestom Jahorina ekonomskom forumu čija je centralna tema ,,Regionalne integracije i BiH-Berlinski proces i/ili Otvoreni Balkan“. Ministar Damjanović je takođe naglasio potrebu još bliže sinhronizacije vlada i centralnih banaka u definisanju mjera neophodnih za ublažavanje posljedica inflacije.

Govoreći u okviru panela ,,Inflacija, najveća prijetnja po ekonomiju i mjere stabilizacije“, ministar Damjanović je predočio izazovan ambijent u kojem svjetski i lokalni kreatori politika, usmjeravaju ekonomske i političke tokove, i ukazao na neophodnost snažnijeg regionalnog povezivanja zemalja koje dijele zajedničke interese i koje zajednički tržišnim djelovanjem mogu povećati otpornost sopstvenih ekonomija na eksterne šokove.

Inflacija, u državama regiona, a naročito u eurizovanoj ekonomiji poput crnogorske, iako većim dijelom posljedica globalnog rasta, cijene energenata i ostalih inputa, na duži rok predstavlja ozbiljnu prijetnju i javnim i privatnim finansijama. Stoga je ključno da se, svim mogućim mehanizmima monetarnim, a u slučaju Crne Gore prevashodno fiskalnim, kreira finansijska stabilnost, kao preduslov za spuštanje pritisaka na strani tražnje koji bi mogli biti dodatno uvećani usljed tzv. spoljnih inflacionih uticaja.

U tom kontekstu, poručio je da zemlje zapadnog Balkana, treba da budu orjentisane ka otvaranju tržišta i povezivanju, naročito u oblastima saobraćajne infrastrukture, energetike i poljoprivrede, što u ostalom, kako je dodao, predstavlja i model funkcionisanja unutar većih zajednica kakva je Evropska unija, a koja je glavni spoljnopolitički cilj zemalja regiona.

U otvorenoj diskusiji sa kolegama, ministar Damjanović razmijenio je mišljenja i stavove o glavnim izazovima u upravljanju javnim finansijama i modelima za prevazilaženje krize koja je i dalje aktuelna, uz ocjenu da je kreiranje povoljnog poslovnog ambijenta preduslov razvoja realnog sektora i privlačenja kredibilnih investitora. Sve to, kako je poručio, predstavlja osnovu za dinamičniji ekonomski rast i razvoj, kao i unaprjeđenje životnog standarda građana, naročito najugroženijih kategorija poput penzionera.

Na ovu temu, u okviru zajedničkog panela, govorili su i ministar finansija Savjeta Ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, ministarka finansija u Vladi Republike Srpske, Zora Vidović i direktor za istraživanje u Ekonomskom institutu Ivan Nikolić.

Jahorina ekonomski forum predstavlja jednu od najuglednijih regionalnih manifestacija koja okuplja šefove država, ministre, ugledne naučnike, uspješne privrednike, predstavnike medija i kulturne radnike koji diskutuju o aktuelnim temama iz oblasti javnih politika, ekonomije i kvaliteta života građana.

jahorina3


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?