Ministar prosvjete primio u zvaničnu pojsetu ambasadorku Republike Turske u Crnoj Gori

Objavljeno: 31.05.2022. 14:48 Autor: Ministarstvo prosvjete

Danas je u Ministarstvu prosvjete, ministar Miomir Vojinović primio u zvaničnu posjetu ambasadorku Republike Turske NJ.E. gospođu Songül Ozan i koordinatora turske agencije TIKA u Crnoj Gori, gospodina Abdurrahman S. Topraka. Glavna tema razgovora bila je nastavak projektnih aktivnosti agencije TIKA na polju obrazovanja u Crnoj Gori, kao i inteziviranje saradnje sa Republikom Turskom u narednom periodu, naročito u oblasti visokog obrazovanja.

Ministar Vojinović je poželio srdačnu dobrodošlicu uvaženim gostima i naglasio postignuća Republike Turske u demokratskim procesima kao primjer dobre prakse, koju treba da slijedi i Crna Gora. Ministar se posebno zahvalio na svim programskim  aktivnostima agencije Tika, koje su usmjerene na pomoć u različitim društvenim sferama, posebno u oblasti obrazovanja i izrazio spremnost i punu podršku za svaki vid buduće saradnje.

Prema riječima ambasadorke Ozan,  pored tradicionalno prijateljskih odnosa između dvije zemlje, preduslov za dobru saradnju je i  zajedničko članstvo Turske i Crne Gore u NATO savezu, što predstavlja garant mira i stabilnosti na ovim prostorima. Ona je posebno naglasila bogatstvo  Crne Gore sa aspekta multikulturalnosti, onosno različitih naroda koji žive na ovom prostoru, što je rezultiralo izborom  multikulturalne Vlade u Crnoj Gori.

Ambasadorka Ozan je poseban akcenat stavila na stipendije Republike Turske, koje studentima u Crnoj Gori nude mogućnost besplatnog školovanja u Turskoj, kao i priliku da po povratku u svoju zemlju, sa kvalitetno stečenim znanjem, daju puni doprinos crnogorskom društvu. Ambasadorka se osvrnula na akivno učešće turskih obrazovnih institucija  u zemljama regiona, te inicirala potencijalnu saradnju u ovoj oblasti i sa Crnom Gorom.

Koordinator agencije TIKA, gospodin Abdurrahman S. Toprak podjestio je  na preko 400 realizovanih  projektata u Crnoj Gori, od kojih je oko 100 implementiranih u oblasti obrazovanja i izrazio spremnost Agencije  da u skladu sa potrebama i zahtjevima  crnogorskog obrazovnog sistema, nastavi sa pružanjem ovakvih vidova pomoći.

Ministar Vojinović se još jednom zahvalio na podršci i mogućnostima koje Republika Turska pruža, naročito u pogledu sticanja relevantnih znanja našim studentima, koja mogu da primijene u svojoj  državi.

„Hvala Vam što ste shvatili poentu formiranja 43. Vlade Crne Gore, koja predstavlja Vladu pomirenja. Iskustvo nam govori da bilo koji radikalizam ne vodi dobrom putu, a da su vladavina prava, demokratski procesi i evropske vrijednosti ono čemu treba da težimo i u tom pravcu nam je neizmjerno  važna podrška Republike Turske”, zaključio je ministar Vojinović.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?