Ministar prosvjete primio u zvaničnu posjetu ambasadorku Bugarske Nj.E. Meglenu Plugčievu

Objavljeno: 20.05.2022. 13:58

Danas je u Ministarstvu prosjvjete, ministar Miomir Vojivić primio u zvaničnu posjetu ambasadorku Republike Bugarske, Nj.E. dr Meglenu Plugčievu. Glavna tema sastanka bila je inteziviranje saradnje u oblasti prosvjete, koja je utemeljena tradicionalno prijateljskim  odnosima između dvije zemlje. Sastanku je prisutsvovala i sekretarka Ministarstva, Jovana Ostojić. 

zvanična posjeta

Ministar Vojinović se zahvalio ambasadorki Plugčievoj na posjeti ističući jasan stav da se saradnja između Crne Gore i Bugarske treba unaprijediti u svim vidovima društvenih djelatnosti, a naročito u oblasti prosvjete, te da će podržati sve projektne aktivnosti predložene od Republike Bugarske, na obostrani interes dvije zemlje. 

Ambasadorka Plugičeva je apostrofirala značaj obrazovanja za cjelokupan razvoj i prosperitet društva i izrazila optimističan stav po pitanju saradnje u ovoj oblasti, budući da je prosvjeta u Crnoj Gori ponovo dobila fokus kakav joj pripada. Prema riječima ambasadorke, veliki potencijal za partnerstvo ima oblast visokog obrazovanja, te mogućnost da studenti iz Crne Gore dobiju priliku za studiranje na bugarskim univerzitetima pod istim uslovima kao studenti zemalja članica Evropske unije. U ovom kontekstu, ambasadorka Blugičeva je istakla  neophodnost da se pristpi  potpisivanju Memoranduma o sardanji i pozvala ministra Vojinovića da posjeti resorno ministarstvo prosvjete Republike Bugarske kako bi se, zvanično, ovaj vid saradnje mogao uspostaviti. Ona je takođe predstavila mogućnost  apliciranja za projekte finansirane od strane Bugarske, čija je realizacija planirana 2023. godine, a među kojima će prosvjeta imati prioritetnu podršku. 

zvanična posjeta

Čestitajući ministru Vojinoviću predstojeći praznik u Crnoj Gori, Dan nezavisnosti, ambasadorka Plugčieva je najavila i veliki bugarski praznik 24. maja „Dan svete braće Ćirila i Metodija, bugarskog pisma, obrazovanja, kulture i slovenske pismenosti“, povodom kojeg će se širom Bugarske održati raznovrsne kulturne manifestacije. Ovim povodom, ambasadorka je posebno istakla značaj ćiriličnog pisma, koje je zvanično priznato od strane Evropske unije i dodala da ono predstavlja najveće  nasljeđe slovenskih naroda,  koje treba čuvati, njegovati i poštovati,  sa čim se u potpunosti složio ministar Vojinović. On je naglasio činjenicu da su Ustavom izjednačena oba pisma, te da ćirilicu  u tom kontekstu treba očuvati, kao dio bogate slovenske, nacionalne kulturne baštine. 

Ministar Vojinović je zaključio da je podrška i pomoć  Bugarske kao zemlje članice Evropske unije od krucijalnog značaja za Crnu Goru, naročito u procesu pridruživanja naše zemlje evropskoj porodici naroda. 

„Crna Gora mora ići putem kojim je otišla i Vaša država, jer narod u Crnoj Gori zaslužuje da živi po evropskim, demokratskim standardima, a kao ministar prosvjete biću u potpunosti posvećen tom zadatku”, poručio je ministar Vojinović.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?