Susret: Vojinović – Lundberg: Snažna posvećenost strateškom partnerstvu sa UN-om

Objavljeno: 16.05.2022. 13:53 Autor: Ministarstvo prosvjete

Danas je u Ministarstvu prosvjete upriličena posjeta rezidentnog koordinatora Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori, gospodina Pitera Lundberga, tokom koje se sastao sa Ministrom prosvjete, gospodinom Miomirom Vojinovićem. Sastanku je prisustvovao i generalni direktor Direktorata za evropske integracije, programiranje i implementaciju EU fondova i međunarodnu saradnju, gospodin Goran Drobnjak, kao i šefica Kancelarije rezidentnog koordinatora, gđa Ana Zec.  

sastanak

Gospodin Lundberg je na samom početku sastanka istakao višedecenijsko partnerstvo Crne Gore i  Ujedinjenih nacija, koje se prevashodno zasniva na aktivnoj podršci ove organizacije  u procesu  razvoja naše zemlje. U tom kontekstu, Lundberg je posebno naglasio važnost potpisivanja petogodišnjeg Strateškog okvira saradnje između Crne Gore i UN. Novi strateški okvir saradnje, prema Lunbergovim riječima, zasniva se na tri prioritetne oblasti saradnje, od kojih se jedna odnosi na socijalnu inkluziju koja obuhvata i obrazovanje, a ima za cilj uključivanje marginalizovanih grupa u sve reforsmke procese. 

„Iskreno vjerujem da oblast obrazovanja predstavlja ključni faktor u stvaranju socijalne kohezije, te da akcenat treba staviti na angažman mladih ljudi u suzbijanju govora mržnje .Takođe, smatram da su Vaše poruke koje se odnose na stabilnost institucija od ključne važnosti za prevazilaženje polarizacije i podjela u društvu”, izjavio je gospodin Lundberg dodajući da će Ujedinjene nacije biti pouzdan partner Ministarstvu prosvjete i našoj zemlji na putu ka društvenoj stabilnosti.  

Ministar Vojinović  je izrazio  zahvalnost gospodinu Lundbergu na posjeti i angažovanju UN-a koje je usmjereno na pomoć Crnoj Gori u svim značajnim oblastima, kao i na putu koji naša država trasira prema Evropskoj uniji. 

„43. Vlada Crne Gore želi da u saradnji sa partnerima kao što su Ujedinjene nacije uvede našu zemlju u Evropsku uniju, zato što evropski put Crne Gore nema alternativu. U procesu demokratksog sazrijevanja i prijeko potrebnog pomirenja u Crnoj Gori, UN ima strateški značaj. Tome svjedoče brojni realizovani projekti, naročito u oblasti obrazovanja koje predstavlja ključ razvoja društva i u tom smislu Ministarstvo prosvjete će bez dileme nastaviti da usvaja sve standarde i evropske sisteme vrijednosti koje vi promovišete”, zaključio je ministar Vojinović.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?