Сусрет: Војиновић – Лундберг: Снажна посвећеност стратешком партнерству са УН-ом

Објављено: 16.05.2022. 13:53 Аутор: Министарство просвјете

Данас је у Министарству просвјете уприличена посјета резидентног координатора Уједињених нација у Црној Гори, господина Питера Лундберга, током које се састао са Министром просвјете, господином Миомиром Војиновићем. Састанку је присуствовао и генерални директор Директората за европске интеграције, програмирање и имплементацију ЕУ фондова и међународну сарадњу, господин Горан Дробњак, као и шефица Канцеларије резидентног координатора, гђа Ана Зец.  

sastanak

Господин Лундберг је на самом почетку састанка истакао вишедеценијско партнерство Црне Горе и  Уједињених нација, које се превасходно заснива на активној подршци ове организације  у процесу  развоја наше земље. У том контексту, Лундберг је посебно нагласио важност потписивања петогодишњег Стратешког оквира сарадње између Црне Горе и УН. Нови стратешки оквир сарадње, према Лунберговим ријечима, заснива се на три приоритетне области сарадње, од којих се једна односи на социјалну инклузију која обухвата и образовање, а има за циљ укључивање маргинализованих група у све рефорсмке процесе. 

„Искрено вјерујем да област образовања представља кључни фактор у стварању социјалне кохезије, те да акценат треба ставити на ангажман младих људи у сузбијању говора мржње .Такође, сматрам да су Ваше поруке које се односе на стабилност институција од кључне важности за превазилажење поларизације и подјела у друштву”, изјавио је господин Лундберг додајући да ће Уједињене нације бити поуздан партнер Министарству просвјете и нашој земљи на путу ка друштвеној стабилности.  

Министар Војиновић  је изразио  захвалност господину Лундбергу на посјети и ангажовању УН-а које је усмјерено на помоћ Црној Гори у свим значајним областима, као и на путу који наша држава трасира према Европској унији. 

„43. Влада Црне Горе жели да у сарадњи са партнерима као што су Уједињене нације уведе нашу земљу у Европску унију, зато што европски пут Црне Горе нема алтернативу. У процесу демократксог сазријевања и пријеко потребног помирења у Црној Гори, УН има стратешки значај. Томе свједоче бројни реализовани пројекти, нарочито у области образовања које представља кључ развоја друштва и у том смислу Министарство просвјете ће без дилеме наставити да усваја све стандарде и европске системе вриједности које ви промовишете”, закључио је министар Војиновић.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?