Војиновић и Рајнке : Наставак и интезивирање сарадње у области образовања

Објављено: 01.06.2022. 14:52 Аутор: Министарство просвјете

Министар просвјете, Миомир Војиновић угостио је јуче у просторијама Министарства амбасадорку Сједињених Америчких Држава у Црној Гори Џуди Рајзинг Рајнке и њене сараднике, шефицу Одјељења за медије, културу и образовање Никол Галагар и капетана фригате и аташеа за одбрану Метјуа Хама. 

Амбасадорка Рајнке честитала је министру Војиновићу именовање на функцију министра просвјете,  истичући важност сарадње двије државе у области образовања. 

Министар Војиновић се сагласио да су Сједињене Америчке Државе поуздан партнер Црној Гори у свим стратешким  циљевима и активностима које воде друштвеном просперитету, посебно имајући у виду велика улагања и  допринос који САД пружају нашем образовном систему. 

Амбасадорка Рајнке је истакла да су САД у протеклих неколико година издвојиле тринаест милиона долара кроз програм хуманитарне помоћи Команде америчке војске у Европи за 50 пројеката усмјерених на унапрјеђење образовних и здравствених институција у Црној Гори. 

Саговорници  су се сложили  да је потребно усагласити интересе и  приоритете рада Министарства просвјете и Амбасаде САД, како би се овај вид сарадње унаприједио и интензивирао. У том контексту, министар Војиновић је предочио да су тренутно највећи изазови са којима се црногорски образовни систем суочава инфраструктурне природе, нарочито на нивоу предшколског и основног образовања, те нагласио неизмјеран значај подршке САД-а на овом пољу.

„Ови проблеми су нарочито изражени на сјеверу Црне Горе, и посебно ми је драго што су Сједињене Америчке Државе идентификовале потребу образовних институција у овом дијелу земље и хуманитарну помоћ усмјериле на изградњу нових и реконструкцију старих школских објеката” , изјавио је министар Војиновић  и поручио да ће Министарство именовати контакт особу за будуће пројекте, како би се остварила што продуктивнија сарадња са Амбасадом САД.

Министар Војиновић је посебно изразио захвалност на програмима  САД-а који промовишу грађанско образовање, лидерство, предузентништво, програме размјене и учења енглеског језика, наводећи да су поменута знања и вјештине нашим ученицима пријеко потребни, те да могу допринијети  значајном прогресу црногорског друштва.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?