Ministar Vojinović održao sastanak sa predstavnicima Peace Corps programa

Objavljeno: 09.06.2022. 08:14 Autor: Ministarstvo prosvjete

Ministar prosvjete Miomir Vojinović je juče u prostorijama Ministarstva održao sastanak sa predstavnicima Peace Corps programa, među kojima su bili regionalna direktorica Mirovnog korpusa Rebeka Gong Šarp, direktorica Mirovnog korpusa Albanije i Crne Gore Megan Vilson, Jeff Warner, direktor za Program i obuku, Florian Muha, asistent na programima za obuku i Ivana Delibašić, program menadžerka u Peace Corps-u. Sastanku je prisustvovao i direktor Direktorata za evropske integracije, programiranje i implementaciju EU fondova i međunarodnu saradnju u Ministarstvu prosvjete Goran Drobnjak.

Tema sastanka bila je ponovno pokretanje projekta Peace Corps u Crnoj Gori koji je započet 2019. godine potpisivanjem  sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade SAD-a i Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva prosvjete Crne Gore i Peace Corps. Memorandum predstavlja namjeru učesnika da sarađuju na razvoju projekata i aktivnosti u oblasti nastave engleskog jezika, koje je identifikovalo Ministarstvo prosvjete, a podržava Peace Corps, obezbijeđivanjem Peace Corps volontera u cilju rješavanja lokalnih i nacionalnih prioriteta i postizanju održivih rezultata.

Ministar Vojinović se gostima zahvalio  na posjeti i istakao značaj realizacije ovakvog programa, budući da je Crna Gora 142. zemlja u kojoj se program realizuje, što potvrđuje njegov  uspjeh. Mlađe generacije, prema riječima ministra Vojinovića, jako dobro govore engleski jezik, a programi ovakve vrste su, između ostalog, značajni za uspostavljanje dugogodišnjeg prijateljstva između dva naroda.

Direktorica Mirovnog korpusa Rebeka Gong Šarp se zahvalila ministru na podršci u realizaciji ovog programa i navela  aktivnosti koje će se realizovati u narednom periodu. Posebno je istakla da je Peace Corps operativan program, te da volonteri rade na terenu sa našim nastavnicima i učenicima i u tom smislu podržavaju inovativne ideje.

Šarp se osvrnula i na negativne posljedice pandemije COVID-19, te predočila kako ova vrste službe, pored obrazovanja, može da utiče i na aspekte kao što su digitalno učenje, jednakost, mentalno zdravlje, nasilje u porodici, itd.

Osim podrške u realizaciji nastave na engleskom jeziku, planirano je da volonteri zajedno sa našim nastavnicima rade i na angažovanju mladih u vannastavnim klubovima, obrazovnim kampovima i sportskim programima, čiji je cilj kulturna saradnja i razvijanje određenih sposobnosti kod učenika. Sagovornici su se složili  da će angažman volontera Peace Corps-a u Crnoj Gori znatno unaprijediti kvalitet učenja engleskog jezika u crnogorskim osnovnim i srednjim školama, naročito u manje razvijenim sredinama na sjeveru države, u kojima zbog ekonomskog ili socijalnog položaja učenici ne bi bili u prilici da usavršavaju svoja znanja i unaprijede profesionalne kapacitete.

Ministar Vojinović je apostrofirao otvorenost  Ministarstva prosvjete za saradnju na ovim i svim budućim programima i projektima, te nemjerljiv značaj ovih iskustava koja su nam prijeko potrebna na našem putu za članstvo u Evropskoj uniji.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?