Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Mitrović-Maslenikov: Saradnju produbiti u svim oblastima zaštite životne sredine

Objavljeno: 15.12.2021. 07:49 Autor: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, prof. dr Ratko Mitrović i ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori, Nj.E g-din Vladislav Maslenikov održali su sastanak na kojem su razmijenili mišljenja i iskustva Crne Gore i Rusije u oblasti zaštite životne sredine, sa posebnim osvrtom na klimatske promjene, energiju i energetsku tranziciju.

Ministar Mitrović je ambasadora Maslenikova upoznao sa organizacijom i načinom rada Ministarstva i predočio mu projekte i oblasti od zajedničkog interesa.

„Rusija ima 44 nacionalna parka i ogromno iskustvo u upravljanju istima koje bi nam bilo od velike koristi“, naveo je ministar Mitrović.

Dodatno, ministar je istakao da je na inicijativu Ministarstva ekologije otpočeo projekat Solari 3000+ koji je dao impuls energetskoj tranziciji u Crnoj Gori, a s obrzirom na veliko iskustvo, ali i ruske resurse u oblasti energije, saradnju je moguće uspostaviti i na tom polju.

S tim u vezi učesnici sastanka su se dogovorili da razmotre mogućnost potpisivanja memoranduma o zajedničkoj saradnji.

Kako je istakao ambasador Maslenikov, naše dvije zemlje su istorijski povezane, te je razmjena znanja i iskustava proces koji bi trebalo da se odvija neprekidno. Ambasador Maslenikov je, u svjetlu klimatskih promjena i energetske tranzicije, ministru Mitroviću predočio da će Rusija težiti karbonskoj neutralnosti do 2060. godine, i da Rusija veliku pažnju i značaj posvećuje svojim šumama.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?