NAŠA NAMJERA NIJE PREBACIVANJE ODGOVORNOSTI, NAMA JE CILJ ZAŠTITA GORICE

Objavljeno: 22.06.2022. 11:33 Autor: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

Kao što je poznato, jedna od prvih aktivnosti ministarke ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ane Novaković Đurović bila je upravo donošenje Odluke o proglašenju Spomenika prirode „Park šuma Gorica“, kako bi se naše brdo Gorica zaštitilo. “Sve naše aktivnosti i u narednom periodu biće usmjerene na zaštitu Gorice, ali i drugih prirodnih bogatstava koji zaslužuju taj status”, navodi Novaković Đurović.

Izgradnja spornog objekta na Gorici započeta je na osnovu DUP-a Stara Varoš koji je usvojio Glavni grad 2018. godine. Investitor je u skladu s tim planskim dokumentom pribavio dokumentaciju i dobio prijavu gradnje u septembru 2021.

“U vezi sa navedenim, ukazujem da ću pokrenuti institucionalne i pravne mehanizme, u saradnji sa inspekcijskim organima, radi utvrđivanja da li je predmetni postupak sproveden u skladu sa važećim zakonima”, izjavila je ministarka.

Stečena prava investitora se ne mogu oduzeti ni stavljanjem plana van snage, ni eventualnom zabranom gradnje. Jedino rješenje sada je razmjena parcela, što nije nepoznata praksa u Glavnom gradu. Ukoliko Glavni grad i investitor ne mogu da se dogovore oko razmjene parcela, što je do sada bila praksa, Ministarstvo će preuzeti komunikaciju, otpočeti razgovore sa investitorom u pravcu nalaženja rješenja. U tom slučaju, za razliku od Glavnog grada, nećemo odustati nakon nekoliko pokušaja, već istrajati do dogovora sa investitorom.

“Naša namjera nije prebacivanje odgovornosti, nama je cilj zaštita Gorice”, poručila je ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?