Novaković Đurović - Trpkoski podrška i saradnja na polju životne sredine

Objavljeno: 16.05.2022. 08:55 Autor: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

Sporazum o saradnji u oblasti životne sredine između Crne Gore i Sjeverne Makedonije predstavlja značajnu polaznu osnovu za dalje aktivnosti na tom polju, posebno u pogledu razmjene prakse i iskustava u procesu pristupanja EU, konstatovano je na sastanku ministarke ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ane Novaković Đurović sa ambasadorom Republike Sjeverne Makedonije, Mihajlom Trpkoskim. Sastanku je prisustvovao i Ljubiša Pavićević, v.d. generalnog direktora Direktorata za EU integracije, međunarodnu saradnju i klimatske promjene.

“U cilju realizacije konkretnih aktivnosti iz Sporazuma, snažićemo bilateralnu saradnju na tehničkom i ekspertskom nivou kroz formiranje Radne grupe, kako bismo, kroz razmjenu znanja i naučenih lekcija pomogli jedni druge da u što skorijem roku postanemo dio EU porodice”, saopštila je ministarka Novaković-Đurović

Ambasador Trpkoski je istakao da će Sjevernoj Makedoniji, kao zemlji kandidatu za članstvo u EU, biti značajno iskustvo Crne Gore u okviru Pregovaračkog poglavlja 27 – Životna sredina i klimatske promjene, kao i da će regionalni mehanizmi saradnje omogućiti produbljivanje aktivnosti na brojnim poljima.

“Sjeverna Makedonija će nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori, ne samo u oblasti životne sredine, već i na polju planiranja prostora”, izjavio je ambassador Trpkoski.

Ambasador Trpkoski je tokom sastanka ministarki Novaković Đurović uručio poziv za Prespa Forum Dijalogu koji održava u junu ove godine, u Ohridu.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?