Održan sastanak direktora Uprave policije i generalnog direktora za javnu bezbjednost Saveznog MUP-a Republike Austrije

Objavljeno: 04.08.2022. 14:34 Autor: Uprava policije

Danas je održan online sastanak direktora Uprave policije, Zorana Brđanina i generalnog direktora za javnu bezbjednost Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova Republike Austrije, Franca Rufa, sa saradnicima.

Bilateralna saradnja policija dvije države je na visokom nivou, složili su se sagovornici, a razgovor je tekao u prijateljskom tonu o brojnim temama od interesa za obje službe. Podrška Republike Austrije, kao jednog od značajnih spoljnopolitičkih partnera Crne Gore na putu evropskih i evroatlanskih integracija, je od velikog značaja za Upravu policije, posebno po pitanju razmijene obavještajnih podataka, zajedničkih aktivnosti u borbi protiv organizovanog kriminala, kao i realizacija obuka i razmijene pozitivnih parksi i iskustava.

Brđanin i Ruf su se složili da crnogorska i austrijska policija moraju snažno da sarađuju na suzbijanju djelovanja kriminalnih grupacija, obzirom na to da je evidentna  povezanost kriminalnog djelovanja na teritorijama dvije države, što zahtijeva kontinuiranu razmijenu obavještajnih podataka i procesuiranje kriminalnih grupa.

Sporazumi potpisani u prethodnom periodu između predstavnika Crne Gore i Republike Austrije, predstavlju dobru platformu za dinamičnu implementaciju aktivnosti od obostranog interesa dvije države.

Podrška koju austrijska policija pruža graničnoj policiji Crne Gore je veoma značajna, Brđanin je konstatovao da angažovanje službenika policije Austrije u dijelu osmatranja državne granice dronovima na graničnim prelazima sa Republikom Albanijom i Kosovom, daje konkretne rezultate u sprečavanju nezakonitih migracija, te iskazao interesovanje da se isti model saradnje nastavi i u narednom periodu.

Zoran Brđanin i Franc Ruf su na kraju razgovora dogovorili intenziviranje saradnje na polju sajber bezbijednosti, migracija, saradnje elitnih protivterorističkih jedinica, kroz zajedničke obuke, razmijenu iskustava i dobrih praksi. Takođe, tim povodom u drugoj polovini godine biće realizovana i posjeta delegacije Uprave policije – MUP-a Crne Gore, Generalnom direktoratu za javnu bezbjednost Saveznog MUP-a Republike Austrije.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?