Održan treći sastanak Komisije za praćenje sprovođenja Strategije socijalne inkluzije RE

Objavljeno: 23.12.2022. 14:32 Autor: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava

U Podgorici je 22. decembra 2022. godine održan treći sastanak Komisije za praćenje sprovođenja Strategije socijalne inkluzije Roma i Egipćana u Crnoj Gori 2021-2025. Na sastanku se diskutovalo o stepenu realizacije aktivnosti iz Akcionog plana za sprovođenje Strategije za 2022. godinu, kao i o planiranim aktivnostima za naredni period.

Nacionalni koordinator za praćenje sprovođenje Strategije socijalne inkluzije Roma i Egipćana 2021-2025  je  iskazao veliku zabrinutost zbog istraživanja koje je nedavno CEDEM objavio  u 2022. godini vezano za diskriminaciju Roma. Prema tom istraživanju Romi su i dalje najveća diskriminisana manjinska zajednica, što je dodatni pokazatelj da  se nešto mora promjeniti kako bi se suzbila ova pojava.

Takođe, Nacionalni koordinator za Rome je pokazao veliku zabrinutost  povodom situacije koja je pogodila izbjegličko naselje Riversajd i Talum u Beranama gdje žive pripadnici romske i egipćanske populacije, koji su usjed jakih i neprestanih kiša poplavljene njihove kuće i dodatno ugrožena njihova materijalna situacija  koja ih je ove godine dva puta pogodila.

Komisija za praćenje sprovođenje Strategije socijalne inkluzije Roma i Egipćana 2021-2025 jasno je iskazala jedinstven stav da se treba uputiti hitan dopis Vladi Crne Gore povodom ove situacije, a Nacionalni kordinator je prihvatio tu odgovornost da on uputi dopis ispred Komisije.

Na sastanku je takođe razmatrano i situacija Saradnika o socijalnoj inkluziji Roma i Egipćana, kojima se treba hitno sistematizovati radana mjesta u državnim institucijama. Iako su neke institucje mjesta sistematizovala za Saradnike, još uvjek je nedovoljan broj uključenosti ove manjinske zajednice u državnim institucijama za koje se treba dodatno  zalagati kako bi se taj broj znatno povećao.   

Komisija za praćenje i sprovođenja Strategije socijalne inkluzije Roma i Egipćana bila je takođe informisana od strane Nacionalnog koordinatora o budućim aktivnostima koja se planiraju realizovati u 2023, godini. Radi se o pokretanju Deklaracije o ukidanju maloljetnih brakova i uključivanja romske djece u vrtiće i svim drugim nivoima obrazovanja.

Komisija je takođe obavještena da je pokrenut zahtjev Skupštini Crne Gore od strane Nacionalnog koordinatora za Rome, da se održi  po prvi put „Parlament za Rome.“  u 2023. godini za vrijeme obilježavanja 8 .aprila svjetski dana Roma.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?