Održana obuka o specijalnom twinning pozivu za Zapadni Balkan

Objavljeno: 10.09.2021. 08:11 Autor: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta organizovalo je 6. i 8. septembra 2021. godine, dvodnevnu onlajn obuku posvećenu specijalnom twinning pozivu za Zapadni Balkan, u okviru EU programa za istraživanje i inovacije Horizont Evropa (2021-2027). Za obuku koju je vodio prof. dr Goran Stojanović, redovni profesor na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, vladalo je veliko interesovanje - učešće je uzelo blizu 60 predstavnika crnogorskih istraživačkih institucija iz različitih sektora.

Nakon Info dana organizovanog od strane Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, 8. jula 2021. godine, obuka je još jedan vid podrške koju Ministarstvo pruža naučnoj zajednici, u cilju uspješnog povlačenja EU projektnih sredstava. Dodatno, obuka je organizovana u skladu sa prethodno iskazanim potrebama naše naučnoistraživačke zajednice.

Twinning poziv je dio horizontalne oblasti: Širenje učešća i jačanje evropskog istraživačkog prostora (Widening participation and strengthening the European Research Area), koja ima za cilj prevazilaženje jaza u istraživanju i inovacijama u Evropi. Kako Crna Gora spada u grupu ’’Widening countries’’, tj. zemalja koje su po standardima ulaganja u nauku i istraživanje ispod prosjeka za EU, poseban cilj Ministarstva je da horizontalni segment programa postane poznat i dostupan svim potencijalnim aplikantima iz naše zemlje.

Onlajn obuka

Profesor Stojanović, koji ima značajno iskustvo u pisanju, koordinaciji i implementaciji naučnih i inovativnih projekata u okviru EU programa finansiranja, dao je konkretne smjernice za pisanje svih pojedinačnih djelova projektne aplikacije, s fokusom na pisanje Excellence, Implementation i Impact sekcije i kreiranje realnog i izbalansiranog projektnog budžeta. Imajući u vidu da putem twinning projekata institucije imaju mogućnost da unaprijede naučne i tehnološke kapacitete, kroz povezivanje sa najmanje dvije vodeće istraživačke institucije iz dvije različite EU zemlje članice ili pridružene zemlje, predavač se osvrnuo i na koji način insitucije treba da biraju partnere. Naglasio je da projekti treba da jasno prezentuju strategiju za podsticanje naučne izvrsnosti i unapređenje kapaciteta za inovacije u određenoj oblasti istraživanja, a jedan od očekivanih ishoda projektnih aktivnosti jeste jačanje kapaciteta za upravljanje istraživanjima i administrativnih vještina osoblja koje radi u institucijama iz zemalja Zapadnog Balkana. Takođe, značajan dio obuke bio je posvećen pitanjima učesnika.

Podsjećamo da Crna Gora ima usvojenu Strategiju pametne specijalizacije (2019-2024), i veće šanse za dobijanje Horizont Evropa projekata u okviru horizontalne oblasti: Širenje učešća i jačanje evropskog istraživačkog prostora.

Krajnji rok za podnošenje predloga projekata za specijalni twinning poziv za Zapadni Balkan je 5. oktobar 2021. godine, u okviru kojeg se očekuje finansiranje oko 14 projekata. Konkurencija za ovaj specijalni poziv je značajno manja, imajući u vidu da mogućnost učešća imaju samo istraživačke institucije iz zemalja regiona. S druge strane, u okviru poziva za twinning projekte, koji je otvoren do 18. januara 2022. godine, pored zemalja regiona, pravo učešća imaju i zemlje članice EU: Bugarska, Hrvatska, Kipar, Češka, Estonija, Grčka, Mađarska, Letonija, Litvanija, Malta, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka i Slovenija. Uz veću konkurenciju na ovaj poziv, veći je i ukupan broj projekata koji će biti prihvaćen za finansiranje i iznosi oko 100, kao i raspoloživi budžet, koji iznosi 149 miliona eura.

Prijave za sve projekte u okviru Horizont Evropa programa podnose se isključivo elektronskim putem, putem Funding & Tenders portala.

Više o svemu navedenom možete saznati iz priloženih prezentacija.

Dokumenta

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?