Одржана обука о специјалном тwиннинг позиву за Западни Балкан

Министарство просвјете, науке, културе и спорта организовало је 6. и 8. септембра 2021. године, дводневну онлајн обуку посвећену специјалном тwиннинг позиву за Западни Балкан, у оквиру ЕУ програма за истраживање и иновације Хоризонт Европа (2021-2027). За обуку коју је водио проф. др Горан Стојановић, редовни професор на Факултету техничких наука Универзитета у Новом Саду, владало је велико интересовање - учешће је узело близу 60 представника црногорских истраживачких институција из различитих сектора.

Након Инфо дана организованог од стране Министарства просвјете, науке, културе и спорта, 8. јула 2021. године, обука је још један вид подршке коју Министарство пружа научној заједници, у циљу успјешног повлачења ЕУ пројектних средстава. Додатно, обука је организована у складу са претходно исказаним потребама наше научноистраживачке заједнице.

Тwиннинг позив је дио хоризонталне области: Ширење учешц́а и јачање европског истраживачког простора (Wиденинг партиципатион анд стренгтхенинг тхе Еуропеан Ресеарцх Ареа), која има за циљ превазилажење јаза у истраживању и иновацијама у Европи. Како Црна Гора спада у групу ’’Wиденинг цоунтриес’’, тј. земаља које су по стандардима улагања у науку и истраживање испод просјека за ЕУ, посебан циљ Министарства је да хоризонтални сегмент програма постане познат и доступан свим потенцијалним апликантима из наше земље.

Onlajn obuka

Професор Стојановић, који има значајно искуство у писању, координацији и имплементацији научних и иновативних пројеката у оквиру ЕУ програма финансирања, дао је конкретне смјернице за писање свих појединачних дјелова пројектне апликације, с фокусом на писање Еxцелленце, Имплементатион и Импацт секције и креирање реалног и избалансираног пројектног буџета. Имајући у виду да путем тwиннинг пројеката институције имају могућност да унаприједе научне и технолошке капацитете, кроз повезивање са најмање двије водеће истраживачке институције из двије различите ЕУ земље чланице или придружене земље, предавач се осврнуо и на који начин инситуције треба да бирају партнере. Нагласио је да пројекти треба да јасно презентују стратегију за подстицање научне изврсности и унапређење капацитета за иновације у одређеној области истраживања, а један од очекиваних исхода пројектних активности јесте јачање капацитета за управљање истраживањима и административних вјештина особља које ради у институцијама из земаља Западног Балкана. Такође, значајан дио обуке био је посвећен питањима учесника.

Подсјећамо да Црна Гора има усвојену Стратегију паметне специјализације (2019-2024), и веће шансе за добијање Хоризонт Европа пројеката у оквиру хоризонталне области: Ширење учешц́а и јачање европског истраживачког простора.

Крајњи рок за подношење предлога пројеката за специјални тwиннинг позив за Западни Балкан је 5. октобар 2021. године, у оквиру којег се очекује финансирање око 14 пројеката. Конкуренција за овај специјални позив је значајно мања, имајући у виду да могућност учешћа имају само истраживачке институције из земаља региона. С друге стране, у оквиру позива за тwиннинг пројекте, који је отворен до 18. јануара 2022. године, поред земаља региона, право учешћа имају и земље чланице ЕУ: Бугарска, Хрватска, Кипар, Чешка, Естонија, Грчка, Мађарска, Летонија, Литванија, Малта, Пољска, Португал, Румунија, Словачка и Словенија. Уз већу конкуренцију на овај позив, већи је и укупан број пројеката који ће бити прихваћен за финансирање и износи око 100, као и расположиви буџет, који износи 149 милиона еура.

Пријаве за све пројекте у оквиру Хоризонт Европа програма подносе се искључиво електронским путем, путем Фундинг & Тендерс портала.

Више о свему наведеном можете сазнати из приложених презентација.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?