Održana prva sjednica novog saziva Mješovite komisije za implementaciju Ugovora o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između Vlade Crne Gore i Islamske zajednice u Crnoj Gori

Objavljeno: 25.11.2021. 11:00 Autor: Ministarstvo pravde

25.11.2021.

Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava održalo je danas prvu sjednicu novog saziva Mješovite komisije za implementaciju Ugovora o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između Vlade Crne Gore i Islamske zajednice u Crnoj Gori. 

U okviru svojih nadležnosti i u skladu sa Ugovorom o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između Vlade Crne Gore i Islamske zajednice u Crnoj Gori, predstavnici Vlade iskazali su spremnost da podrže rad ove vjerske zajednice i pristupe rješavanju problema sa kojima se suočava.  

Na inicijativu predstavnika Islamske zajednice, predloženo je uvođenje halal ishrane u javnim ustanovama kao što su UIKS i KCCG. Državni sekretar, mr Bojan Božović, kazao je da će Ministarstvo učiniti sve da se pitanje halal ishrane riješi u što kraćem roku.

Između ostalog, bilo je govora i o obezbjeđivanju prostora za molitvu osobama islamske vjeroispovjesti u pomenutim institucijama, te je od strane predstavnika Vlade rečeno da će se u projektima, koji su u završnoj fazi, skrenuti pažnja na obezbjeđivanje uslova za praktikovanje vjerskih obreda.

Mješovitu komisiju u novom sazivu sa strane Vlade čine, osim državnog sekretara mr Božovića, savjetnica u Direktoratu za saradnju sa vjerskim zajednicama Larisa Lukačević i predstavnik Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta Safet Kalač. Članovi Mješovite komisije čine i predstavnici Islamske zajednice Fuad Čekić, Muharem Demirović, Bajram Dizdarević, Ćazim Fetahović i Džemo Redžematović.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?